Доступність посилання

ТОП новини

Ялтинська зустріч Януковича-Путіна: економічна співпраця із геополітичним підтекстом


Віктор Янукович і Володимир Путін під час зустічі у Ялті, 24 липня 2010 року
Віктор Янукович і Володимир Путін під час зустічі у Ялті, 24 липня 2010 року

Київ – Українські та зарубіжні експерти обговорюють візит до українського Криму російського прем’єра Володимира Путіна і його суботню зустріч із Президентом України Віктором Януковичем. Частина експертів навіть припускає, що йшлося про передачу Криму Росії. Переважна більшість фахівців вважає, що ця зустріч свідчить про посилення впливу Росії на Україну. Деякі ж оглядачі відзначають, що розмова Путіна з Януковичем мала технічний характер і стосувалася лише реалізації попередніх угод.

На кримській зустрічі не було ніяких нових домовленостей, відзначає український дипломат, колишній посол України у Великобританії Володимир Василенко. На його думку, Путін приїхав пересвідчитися, чи виконує Україна замовлення російської влади.

«Це своєрідний інспекційний візит Путіна до своєї вотчини, щоб тримати під контролем Януковича і тримати руку на пульсі подій в Україні. Все було зроблене в Харкові, і тепер очікувати сенсацій та карколомних витівок української влади зарано», – підсумовує дипломат.

Він зазначає, що українська влада послідовно виконує свої обіцянки, які вона дала Росії, зокрема щодо позаблокового статусу і засад зовнішньої політики, затверджених відповідним законом.

Черговою поступкою Росії може стати Крим – Новодворська

Ідеться про набагато більші поступки, відзначила напередодні ялтинської зустрічі російська правозахисниця Валерія Новодворська. На її думку, російська влада на таких зустрічах готує ґрунт для того, щоб забрати в України Крим.

Натомість директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін вважає такі припущення безпідставними.

«Я абсолютно не впевнений, що Росія зацікавлена приєднати до себе Крим, – каже він. – Її вплив у Криму і зараз досить вагомий. Реальних ознак загрози не бачу. Про неї можна було говорити за часів Ющенка, коли ситуація могла загостритися аж до воєнного конфлікту зі зрозумілим для України результатом».

Україна готова «зближувати» з Росією все, окрім економіки – експерт

Василь Стоякін відзначає, що головною метою приїзду Володимира Путіна була економічна співпраця, а експерт із українсько-російських відносин Володимир Нагірний вважає, що лейтмотивом зустрічі було політичне зближення України та Росії, але у сфері економіки російські очікування найближчим часом не реалізуються, припускає експерт.

«Росія намагається максимально прив’язати до себе державу Україна, щоб мати коло впливу на пострадянському просторі. Головним трофеєм тут є Україна, на відміну від Білорусі, яка сьогодні більше захищає власні позиції. Українська ж влада готова до радикального зближення у всіх сферах, крім економічної, бо бізнес, який стоїть за нею, має інтереси часто дуже відмінні від російських», – пояснює Володимир Нагірний.

Усі експерти погоджуються з тим, що найближчим часом нинішня ситуація в українсько-російських відносинах залишатиметься без істотних змін.

Віктор Янукович приймав Володимира Путіна у президентській резиденції у Форосі 24 червня. Розмова точилася довкола співпраці у сфері енергетики, трубопровідного транспорту та в авіакосмічній галузі, заявив російський прем’єр журналістам після зустрічі. І уточнив, що про можливе злиття «Нафтогазу» і «Газпрому» не йшлося. Глава української держави щодо зустрічі був небагатослівним. Він заявив, що йшлося про об’єднання зусиль у розвитку економіки обох держав.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG