Доступність посилання

ТОП новини

Табачник: сектор освіти рідною мовою ліквідували з технічних причин


Міністр освіти Дмитро Табачник заявляє, що ліквідація підрозділу, який відповідав за освіту рідною мовою, пов’язана зі змінами в структурі Міністерства освіти.

«Розділили Міністерство, відокремили державний комітет у справах науки. У зв’язку з цим треба було зробити новий штатний розклад і кілька секторів були об’єднані у відділ. А щодо побоювань щодо навчання мовами національних меншин, я думаю, що вони абсолютно безпідставні. Саме моїм наказом було відновлене тестування на всіх мовах, які вивчаються, згідно з законом, в середніх школах України. І хочу вам нагадати, що перестали ламати через коліно дітей, які навчалися скажімо російською, угорською, болгарською або іншими мовами. Тепер всі вони мають можливість тією мовою, якою вони вчаться, складати найголовніші іспити, зовнішнє незалежне оцінювання», – заявив Табачник сьогодні в Харкові, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода.

Вчора провідні українські інтернет-видання із посиланням на власні джерела в Міністерстві освіти повідомили, що в МОН ліквідовано підрозділ, який відповідав за освіту рідною мовою. Колишні керівники міністерства, звільнені новою владою, вбачають у цьому атаку не лише на українську, а й на інші національні мови.

Зокрема, як колишній заступник міністра освіти Максим Стріха, функцією ліквідованого сектора було сприяти освіті не так українською мовою, як мовами національних меншин.
XS
SM
MD
LG