Доступність посилання

ТОП новини

США засудили вбивство медиків в Афганістані


Афганські та американські фахівці розслідують убивство десяти медиків, восьмеро з яких представляли західні країни. Медичних працівників розстріляли на північному сході Афганістану в провінції Бадахшан. Відповідальність за це на себе взяв радикальний ісламістський рух «Талібан».

Серед убитих п’ятеро американських чоловіків і троє жінок зі США, Великої Британії і Німеччини, а також двоє афганців. Повідомляють, що принаймні один афганець, який був водієм групи, вижив під час нападу. Убиті медики лікували від очних та інших хвороб місцевих жителів на півночі Афганістану.

Держсекретар США Гілларі Клінтон у неділю виступила з заявою, в якій назвала убивство «мерзенним актом безглуздого насильства». Вона відкинула звинувачення з боку руху «Талібан», ніби іноземці намагалися навернути афганців до християнства.

У своєму відеозверненні до афганців посол США в Афганістані Карл Ейкенберрі сказав: «Войовничі екстремісти з «Талібану» взяли на себе відповідальність за ці вбивства. Ми не знаємо, чи насправді вони відповідальні, чи просто поставили собі в заслугу підлі дії інших людей. «Талібан» назвав цю групу медичних працівників шпигунами і проповідниками християнства. Та це неправда. Їхнє вбивство демонструє абсолютну неповагу бойовиків до вашого здоров'я та безпеки. Вони не дбають про своє майбутнє. Вони піклуються тільки про себе і власну ідеологію», – сказав посол США в Афганістані Карл Ейкенберрі.

Міжнародна місія з надання допомоги, яка організувала групу медиків, твердить, що її працівники не займаються поширенням християнства в Афганістані.
XS
SM
MD
LG