Доступність посилання

ТОП новини

Що важливіше для Кремля – лояльність Лукашенка чи стратегічні вигоди? (Огляд білоруської преси)


Мінськ – Чи зустрінеться Медведєв з білоруськими опозиціонерами? Таке питання ставить незалежна білоруська газета «Наша ніва». Вона та інші білоруські видання аналізують причини нової кризи у відносинах офіційного Мінська і Москви та роблять прогноз щодо їх розвитку перед виборами президента Білорусі, які мають пройти за півроку.

Підписання білорусько-російської угоди про побудову АЕС знову відкладено, пише інтернет-видання «Белорусские новости», Москва та Мінськ не можуть дійти згоди щодо розділу майбутньої електроенергії від Білоруської АЕС. Росія хоче, щоб струм продавало спільне підприємство за її участю, Білорусь – категорично відмовляється від такої пропозиції. Це може стати причиною відмови Москви надати Мінську обіцяний пільговий кредит на побудову станції, вважають фахівці. А своїх грошей у білорусів на зведення АЕС немає. Інтернет-видання «Белорусские новости» пише про мотиви зміни позиції Москви, яка раніше такої умови Мінську не ставила. «Білоруський ринок разом із українським є ключовим для російського оператора з експорту та імпорту електроенергії «Интер РАО ЕЭС», – мовиться у статті. Видання пише, що ця компанія хоче домінувати на всьому пострадянському просторі. Тому в Москві раніше й погодилися на пільгових умовах збудувати Білорусі АЕС. У іншому випадку такої допомоги не буде.

Новина про зволікання Москви з проектом побудови АЕС у Білорусі стала черговим підтвердженням зростання непорозумінь між Мінськом і Москвою. Минулого місяця Росія розпочала інформаційну атаку особисто на президента Білорусі, російські ЗМІ відверто дискредитують президента Лукашенка як ненадійного партнера та порушника прав людини.

«Все частіше говорять про те, що Кремль на майбутніх виборах президента в Білорусі підтримає не Лукашенка, а іншого політика, – пише незалежна газета «Наша ніва», – Знаком цього могла б стати зустріч Медведєва з білоруськими опозиціонерами. Говорять, що вона може відбутися вже у вересні, та і сам Медведєв раніше цього року на зустрічі з білоруськими журналістами такої можливості не виключав». Проте більшість експертів, опитаних «Нашою нівою», вважають таку зустріч нереальною. В рамках авторитарного режиму неможлива перемога жодного з кандидатів від опозиції, пише видання, тому Москва жодним чином не буде брати участь у цих виборах, але і підтримки пана Лукашенка від Росії теж не буде.

«У Мінську кажуть, що Лукашенка «валять». Це не так. Росія просто спробує вирішити свої макроекономічні питання – експорт енергоносіїв, транзит. Росія та Білорусь наразі виходять на рівень стосунків рівних незалежних держав. До речі, це те саме, що було свого часу з Киргизстаном», – цитує незалежна мінська газета «Наша ніва» російського політолога Андрія Суздальцева.

Незважаючи на проблеми між політиками Москви та Мінська, військові двох країн готуються до розміщення в Білорусі нових протиповітряних комплексів С-400. Газета «Белорусы и рынок» стверджує, що Росія далі розглядає Білорусь як свій західний військовий плацдарм, як буфер на своєму західному кордоні.

«У зв'язку з цим у керівництва Росії є переконання, що хоча лояльність Лукашенка і коштує Росії достатньо дорого, стратегічні вигоди від союзу з Мінськом варті того. А ось самій Білорусі роль російського щита на Заході може стати програшною. Набуття Білоруссю російських комплексів С-400 може бути розцінене НАТО та ЄС як провокаційне й дестабілізуюче в регіоні», – зазначає газета «Белорусы и рынок».
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG