Доступність посилання

ТОП новини

Праймеріз чи піар-технологія партії Тігіпка?


Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Київ – Вперше в політичній історії України партія «Сильна Україна» розпочинає «народний праймеріз» – внутрішньопартійне голосування по тих кандидатах, яких висуватиме на місцевих виборах. Про це заявив лідер партії Сергій Тігіпко. За його словами, в такий спосіб партійці будуть обговорювати і голосувати 140 списків із кандидатами, а сама процедура триватиме до 1 вересня.

Праймеріз є однією із західних традицій внутріпартійної демократії, що дає можливість врахувати думку усіх членів організації, уникнути внутріпартійних кулуарних домовленостей, і збільшити шанси партійців-кандидатів в органи влади. Це своєрідний природний відбір усередині партії.

«Сильна України» запроваджуючи цю західнопартійну технологію, як зазначає її лідер Сергій Тігіпко, переслідує одне завдання – з десяти людей, яких пропонує в якості лідерів партійних списків – обрати три. Друге голосування буде проходити всенародно. У велелюдних місцях будуть розташовані невеличкі пункти, де люди теж зможуть поцікавитися і проголосувати за тих, кому довіряють.

За результатами цих двох голосувань, зазначає Сергій Тігіпко, ми матимемо рейтинги людей, яких будемо пропонувати у списки для голосування українцям.

Праймеріз-піарники чи парт-демократи?

За словами політолога Володимира Фесенка, було б варто починати експерименти в Україні з праймеріз саме на президентських виборах, або хоча б на виборах парламентських, тому що там більш відомі кандидати і виборцям легше було б обирати. А так проблема нинішніх праймеріз в тому, що нинішні виборці, які братимуть участь у цій процедурі, не знатимуть більшості кандидатів, яких їм запропонують, тобто тему праймеріз будуть використовувати як елемент передвиборчого політичного піару і не більше, зауважує Фесенко.

Із такою думкою політолога погоджується і лідер партії «Народна влада» Йосип Вінський. За його словами, у партії мають свій метод знаходження популярних і впливових кандидатів. На його думку, на місцевому рівні дуже важко провести 20 тисяч праймерізів, тому подібні заявки більше робляться для піару. Людина, якщо вона хоче балотуватися і має підтримку в певної кількості населення – саме в населення, а не партійців, каже Йосип Вінськийй, то вона матиме місце у списках партії. Для цього претендент повинен надати певну кількість підписів на свою підтримку від виборців.

Відповідальність – мірило перед виборцем

За словами народного депутата від КПУ Али Алєксандровської, система праймеріз не завжди себе виправдовує на Заході, адже навіть, коли люди проголосують за популярну людину, це не означає що ця людина виправдає довіру виборців. Головне, на думку Александровської, відповідальність як самої партії, так і конкретної людини, яку обирають до влади, перед виборцями, виконання даних обіцянок.

Втім, політичний експеримент із праймеріз лишень розпочався, і якими будуть його результати стане відомо у вересні.

Саме за підсумками теперішніх праймеріз «Сильна Україна», як зазначає Сергій Тігіпко, використає набутий досвід на виборах до Верховної Ради, і крізь це горнило обіцяє пройти і сам лідер Сергій Тігіпко. У будь-якому випадку, останнє слово – за виборцем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG