Доступність посилання

ТОП новини

Письменник і вчений Володимир Качкан відзначає 70-річчя


В Івано-Франківську в Літературному музеї Прикарпаття відкрилася виставка, приурочена 70-літньому ювілею прозаїка, поета, фольклориста, історика української літератури та етнокультури, пресознавця, педагога та громадського діяча, доктора філологічних наук Володимира Качкана.

Сам іменинник коротко побув на її відкритті, а потім поїхав, як каже, «за місто, на природу», «бо за характером – глибокий лірик».

До ювілею ж ставиться по-філософськи: «то певний звіт найперше перед власним сумлінням».

Більше 20 років Володимир Качкан пропрацював у Київському державному університеті на факультеті журналістики та в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де завідував кафедрою журналістської майстерності.

Останні 15 років живе і працює в Івано-Франківську, очолює кафедру українознавства національного медичного університету.

В творчому доробку письменника і вченого більше п’ятдесяти книг: монографії, художні і документальні новели, оповідання, есеї, повісті, романи, поезії.

Найвідоміші роботи – двотомник «Українське народознавство в іменах», десятитомник «Хай святиться ім’я твоє...».

Володимир Качкан є одним з засновників персоналістики в українознавстві.

У день 70-річчя сповнений планів і налашованості на роботу – приступив до нового багатотомного проекту «Віщі знаки думки, серця і руки. Антологія українського автографа».

Лауреат академічної нагороди імені Ярослава Мудрого в галузі науки і техніки, обласної премії імені Василя Стефаника та міської імені Івана Франка, міжнародної премії імені Воляників-Швабінських (США) та міжнародної премії Братів Лепких. Цьогоріч ювіляр відзначений Всеукраїнською премією імені Івана Огієнка.
XS
SM
MD
LG