Доступність посилання

ТОП новини

Російські системи ППО в Абхазії: українська реакція


Пускові й радарна установки російського комплексу ППО С-300ПМУ-2. Як вважають, такий чи схожий і розміщено в Абхазії
Пускові й радарна установки російського комплексу ППО С-300ПМУ-2. Як вважають, такий чи схожий і розміщено в Абхазії

Київ – Заява Росії щодо розміщення в Абхазії ракетної системи протиповітряної оборони С-300 викликала обурення грузинської сторони й схвальні відгуки влади самопроголошеної республіки. Офіційний Київ поки що не відреагував на це. Втім, соратники нинішньої влади заявляють, що це дозволить посилити безпеку у регіоні. На думку ж опозиції, це чергова інформаційна війна.

Розміщення російських систем протиповітряної оборони в Абхазії підвищить безпеку в цьому регіоні. Таку позицію Радіо Свобода висловив голова Державної комісії при Президенті України з питань реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу Анатолій Кінах.

Голова Державної комісії із питань реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу Анатолій Кінах
«Це дасть можливість однозначно підвищити колективну безпеку у цьому регіоні, особливо зважаючи на останні трагічні події як для грузинського, так і для осетинського народів. Я впевнений, що такі дії однозначно мають бути скоординовані із принципами європейської колективної безпеки, щоб це не створювало додаткові напрямки напруги у цьому регіоні», – каже Кінах.

Утім, на запитання, чи є дії Росії скоординованими із принципами європейської колективної безпеки, Анатолій Кінах однозначної відповіді не дав, зазначивши, що це питання наразі вивчається.

Інформаційна війна проти Грузії чи дії у бік США?


Інформаційною війною називає заяви Росії щодо розміщення системи ППО в Абхазії голова парламентського комітету з питань безпеки і оборони Анатолій Гриценко. Оскільки, каже він, російські системи протиповітряної оборони стояли там давно, а нових систем у цьому регіоні Росія не розгортала.

Голова парламентського комітету з питань безпеки і оборони Анатолій Гриценко
«Відомо, і це вже підтвердив представник Державного департаменту США, це було відомо розвідкам, думаю, і Грузії, і України, й інших держав, що російські ракетні комплекси С-300 були дислоковані там уже давно, – зазначає Гриценко. – Вони були розташовані там ще після російсько-грузинської війни 2008 року. Тому що факту розміщення нових комплексів немає, вони стояли там раніше. А те, що вони спрямовані проти Грузії, це чітко зрозуміло».

На думку ж колишнього начальника Генерального штабу Збройних Сил Анатолія Лопати, заяви Росії щодо розміщення систем ППО в Абхазії є кроком у бік США.

Колишній начальник Генштабу Збройних Сил України Анатолій Лопата
«Для Росії це насамперед відгук на плани розташування подібних систем Сполученими Штатами або в Європі, або в Туреччині», – зауважує Лопата.

Радіо Свобода також намагалося отримати коментарі Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ України щодо цієї ситуації. Але вони не коментують це.

Між тим, у фактичному уряді самопроголошеної Абхазії привітали «оголошення» Росії, заявивши, що цей крок здійснений відповідно до угод про військову співпрацю з Росією. Натомість Міністерство закордонних справ Грузії висловило протест і закликало міжнародну спільноту «вжити рішучих заходів для припинення мілітаризації окупованих територій Грузії з боку Росії».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG