Доступність посилання

ТОП новини

Президент України призначив командувачем ВПС «стрілочника»


Львів – Львів’яни, потерпілі внаслідок Скнилівської трагедії, обурені призначенням Сергія Онищенка на посаду командувача Повітряних сил України. Адже ім’я цього генерала фігурувало у судових процесах у справі катастрофи літака у Львові вісім років тому. Внаслідок падіння СУ-27 загинули 77 людей, у тому числі 28 дітей. Тим часом військові експерти називають таке призначення далеким від професіоналізму.

Громадська організація «Скнилівська трагедія» планує звернутися до Президента України, щоб висловити свою обурення призначенням 12 серпня генерала Сергія Онищенка командувачем Військово-повітряних сил України. Оскільки це, на думку більшості потерпілих, «несправедливо і ганебно». Вони зазначають, що генерал Онищенко мав причетність до організації авіашоу у Львові 27 липня 2002 року і був на летовищі, коли впав винищувач.

У той час Сергій Онищенко обіймав посаду заступника головнокомандувача Військово-повітряних сил. На початку слідства Генпрокуратура виділила в окреме впровадження справу чотирьох генералів, і вони проходили як свідки, коли суд розглядав справу проти шести військових нижчого рангу, в тому числі й двох пілотів. Донині покарання відбуває тільки перший пілот Володимир Топонар.

Тоді ж під час судових засідань потерпілі і їхні адвокати заявляли, що прокуратура свідомо поділила справу, щоб згодом суд виправдав керівництво ВПС. У 2008-му Апеляційний військовий суд Центрального регіону визнав невинними чотирьох керівників військового відомства. Генерали висловили співчуття рідним, але своєї провини за трагедію ніхто з них не визнав.

Сам Онищенко в одному з інтерв’ю заявив: «Яке я маю відношення до цих льотчиків, досі не можу зрозуміти! Вони ніколи мені не підпорядковувались. Я взагалі був у відпустці і мене викликали у Скнилів, попросили допомогти».

Тим не менше, очевидець авіакатастрофи, потерпіла Тетяна Юдіна була здивована призначенням генерала Онищенка на нову керівну посаду.
27 липня 2002 року жінка, коли побачила, що літак падає на людей, прикрила своїм тілом 5-річного онука, так його і врятувала зі словами «Господи, помилуй!» Але уламки винищувача зачепили голову чоловіка і він став інвалідом ІІ групи.

«Я дуже проти. Ми всі були проти, коли так несправедливо поставились до пілотів і генералів. Останніх взагалі не покарали. Чим вища людина, тим більше вона у нас ні за що не відповідає», – каже потерпіла.

Новий командувач буде поблажливим до інтересів експортерів літаків?

Питання не у вищому професіоналізмі нового командувача Сергія Онищенка, а навпаки, це бажання мати «стрілочника» у ВПС, заявив в коментарі Радіо Свобода військовий експерт Сергій Згурець. За його словами, попередній командувач Іван Руснак був неугодний владі, оскільки два роки поспіль забороняв віддавати українські літаки та комплекси на експорт. Нинішній командувач Сергій Онищенко діятиме за вказівкою найвищих посадовців, прогнозує Сергій Згурець.

«Не було підстав для зняття Руснака. Він справлявся з усіма завданнями в тих умовах, в яких існували повітряні сили: без грошей, без уваги і без сприяння при вирішенні проблем, – говорить експерт. – Чи новий командувач щось змінить? Новий командувач має бути більш м’якою і поблажливою особою до тих, хто лобіює інтереси експортерів».

Близько 100 потерпілих, у тому числі й Тетяна Юдіна, звернулись у Європейський суд з прав людини проти держави Україна. Їхніх позовів суд ще не розглядав.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG