Доступність посилання

ТОП новини

Три телеканали України проводять ефірний страйк


Так виглядає екран 5-го каналу під час попереджувального страйку
Колективи трьох українських телеканалів – 5-ий, ТВі та ТРК «Чорноморська» – для привернення уваги суспільства до загрози свободі слова та основам демократії в Україні, 14 серпня з 19 до 20 години проводять попереджувальний ефірний страйк.

Про це мовиться в заяві телеканалів.

«За останні місяці ми бачимо систематичні спроби знищення свободи слова, вільних ЗМІ, монополізацію інформаційного простору, які здійснюються представниками нової української влади», – мовиться у заяві журналістів.

«Наразі засвідчено і оприлюднено дуже багато фактів утисків, загального наступу на права і свободи громадян, згортання демократичних свобод і прагнення до встановлення тоталітаризму в політичному і суспільному устрої країни.
Ефірний страйк – це кардинальний крок, і, можливо, влада сприйме його як свою перемогу. Але нашою метою є довести суспільству, що саме такий вигляд матиме український телепростір у недалекому майбутньому, якщо ця перемога справді відбудеться», – читаємо у заяві журналістів трьох каналів.

«16 серпня 2010 року Київський апеляційний адміністративний суд під тиском може винести незаконне рішення у судовій справі про відбирання частот і ліцензій у 5 каналу, ТВі та ще 14 телекомпаній. Таке «однобічне» рішення суд може ухвалити завдяки особистій зацікавленості та необмеженій владі члена Вищої ради юстиції, голови СБУ і власника компаній-позивачів. 11 серпня арештували майно найбільшої кримської телерадіокомпанії «Чорноморська», а контрольно-ревізійне управління за рішенням суду розпочало перевіряти ТРК. Початок перевірки КРУ є реакцією влади на прес-конференцію ЧТРК та народного депутата Андрія Сенченка, на якій, зокрема, мовилося про те, що посилюється тиск на цю телерадіокомпанію напередодні місцевих виборів. Народний депутат називав прізвища начальника податкової міліції, начальника СБУ. І власне наступного дня телекомпанію почала перевіряти КРУ», – пишуть журналісти.

«Ми привертаємо увагу всіх телеглядачів та людей, які об'єктивно оцінюють події в Україні, до того, що вже післязавтра, 16 серпня, свавілля влади може торкнутися двох телеканалів – 5 каналу та ТВі, а це стане прецедентом, і коли якомусь чиновникові сподобається вже чийсь власний будинок, квартира, машина чи будь-що інше, то вже ніхто не зможе вас захистити та ніхто не зможе повідомити про таке цілковите свавілля», – попереджають журналісти трьох телеканалів.
XS
SM
MD
LG