Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську назріває конфлікт через розкопки біля старовинного пасажу


Громадська організація «Поклик нації» обіцяє акції протесту в разі початку нового будівництва біля торгового центру «Мальва» в Івано-Франківську, – повідомив керівник організації Тарас Боднар.

В минулому році упродовж чотирьох місяців члени цієї організації на місці провалу в асфальті в центрі міста біля колишнього «Пасажу Гартенбергів» самотужки проводили розкопки підземних ходів і, за словами Тараса Боднара, розчистили під землею 40 квадратних метрів та знайшли кладку, яка є пам’яткою архітектури.

Однак міська влада заборонила проведення робіт.

Представники громадської організації переконані, що замість реставрації історичних споруд тут буде будівництво нового торгового центру зі скла і бетону.

Це твердження спростовує міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. За його словами, дослідження підземелля не припинено, а законсервовано, і зроблено це з міркувань безпеки і через брак коштів.

Міська влада обіцяє на дослідження підземних ходів закласти кошти в бюджеті наступного року.

Наразі оголошено збір пропозицій від краєзнавців, істориків, архітекторів щодо майбутнього розкопок.

У 1904 році у Станиславові збудували велетенський торговий центр у вигляді критої галереї з рядом крамниць і кав’ярнею – «Пасаж Гартенбергів». Сьогодні це пам’ятка архітектури місцевого значення.
XS
SM
MD
LG