Доступність посилання

ТОП новини

Протидія лісовим пожежам


Щодня в Україні фіксується до 250 пожеж, зазначає перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. Горять ліси, торфовища, стерня на полях. Цього року ситуація з лісовими пожежами в Україні є складною, стверджують чиновники Держлісгоспу, але порівнювати її з російською не можна. Оскільки у сусідній державі майже вщент зруйнована система нагляду за лісами, Україна ж, кажуть представники влади, мобілізована на боротьбу з пожежами. Як саме? Де в Україні зосереджені найбільші пожежі? В яку суму обходяться Україні пожежі? І як вони впливають на екологію?

99 % пожеж - це підпали або необережне поводження з вогнем, зазначає голова Державного комітету лісового господарства Микола Шершун. За його словами, лісові пожежі зараз менше дошкуляють Україні, нині горять в основному степи у Луганській і Запорізькій областях.

«Вигорає близько 6 тисяч гектарів за день. Це дуже страшно для нас, тому що це землі запасу, які практично ніким не доглядалися уже кілька років. Там сьогодні трава - в ріст людини - це порох. Зупинити його дуже важко», - сказав голова Держлісгоспу.

У Криму скасовано відвідування усіх туристичних маршрутів у горах

Висока пожежна небезпека зберігається на Кримському півострові. Кримський глава Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій визначив її рівень як найвищий. У Криму також горять переважно степи, повідомляє кримський кореспондент Радіо Свобода.

Саме в степу зараз фіксується найбільше в Криму загорянь – палає стерня і суха трава. Правда, серйозних пожеж немає, їхня площа в степу не перевищує 30 гектарів, а в лісах – ще менше. До кримських лісів у пожежників і лісників зараз особлива увага. Насправді в Криму діє жорстка заборона на відвідування лісів. Всі в’їзди туди перекопані, до їхнього патрулювання залучається міліція, розповідає представник кримського управління МНС Олександра Пономаренко.

«Пожежна небезпека все ще залишається надзвичайно високою. Як і раніше, МНС звертається до громадян, жителів і гостей півострова з проханням утриматися від відвідування лісів, і бути вкрай обережними з вогнем поблизу сухої трави, стерні – взагалі поблизу степової зони», – повідомила Олександра Пономаренко.

На вимогу кримського уряду, скасовано відвідування усіх туристичних маршрутів у горах. Урядовці погрожують відбирати ліцензії у тих тур фірм, які не виконають цю вимогу.

Минулого тижня представники МНС разом з правоохоронцями евакуювали дитячий туристичний табір на Ангарському перевалі. Понад 200 юних туристів з кількох країн мали намір взяти участь у міжнародних змаганнях, але через високу пожежонебезпеку їх відправили по домівках.

Методи боротьби та профілактики

На боротьбу із пожежею Державний комітет лісового господарства України мобілізував 22 тисячі співробітників лісової охорони і 1,5 тисячі так званих «тимчасових спостерігачів», які працюють на пожежних вежах, повідомив голова Державного комітету лісового господарства України Микола Шершун. Патрулювання ведуть шість вертольотів МІ-2 і шість літаків АН-2.

«Ми маємо 660 пожежних автомобілів. Звичайно, вони не всі такі, як ми хотіли би, дещо можливо фізично, морально застаріли. Але вони на ходу. Вони готові до виїзду і виїжджають. Ми також уже переходимо для оперативного реагування на так звані модулі, створені на базі автомобіля УАЗ. Сьогодні ми маємо вже 40 таких модулів. На них можна заїхати туди, куди не заїде велика пожежна машина», - розповів Микола Шершун.

Профілактикою пожеж займаються в основному фахівці Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, говорить фахівець відділу з державного пожежного нагляду Володимир Фещан. «Якби не було профілактики, то були б набагато гірші результати. Наприклад, зараз закінчується збір врожаю. Інспектори перевіряють місця заготівель, як оборані поля, оборані як ліси, як обладнані протипожежні водойми, дороги протипожежного призначення тощо», - каже він.

«Рештки згорілої деревини, сажа, попіл – все це буде змиватися у водойми»

Внаслідок лісових пожеж перш за все забруднюється атмосферне повітря, крім цього через втрату «легенів планети» - зелених масивів - руйнується вся екологічна система, стверджує колишній міністр охорони навколишнього природного середовища Сергій Курикін.

Відновлення лісових насаджень забирає роки й десятиріччя. Дуже серйозної шкоди завдається й ґрунтовому покриву, який також дуже довго й дуже важко відновлюється після таких пожеж, додає екс-міністр охорони навколишнього природного середовища.

«Ми чекаємо, що підуть дощі й знизиться пожежонебезпека. Але не можна забувати і проте, що разом із дощами рештки згорілої деревини, сажа, попіл – все це буде змиватися у водойми, відповідно сприяти забрудненню водойм. Таким чином, наслідки від лісових пожеж є всеосяжними і комплексними. І, дійсно, це лихо є надзвичайно серйозним і нам доведеться ще дуже довго боротися з його наслідками», - пояснює Сергій Курикін.

Державний комітет з лісового господарства розробляє пропозиції до чинного законодавства з метою посилення кримінальної й адміністративної відповідальності за підпал лісів. У вересні-жовтні чиновники очікують змін до законодавства і планують підсилити відповідальність, принаймні, разів у 10, заявив голова комітету Микола Шершун.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG