Доступність посилання

ТОП новини

Труднощі викликає гасіння торфовищ на Київщині і лісу на Дніпропетровщині – представник МНС


Василь Квашук, начальник департаменту цивільного захисту МНС України
Василь Квашук, начальник департаменту цивільного захисту МНС України

Київ – Щодоби в Україні стається майже півтисячі пожеж. Поки що вони є локальними і загасити їх можна за декілька годин. Однак труднощі в представників МНС викликає гасіння торфовищ на Київщині та лісу на Дніпропетровщині, де вигоріло за станом на п’ятницю 450 гектарів. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив директор Департаменту цивільного захисту МНС Василь Квашук. Крім того, за його словами, в разі підвищення радіоактивного фону через пожежі в Брянській області Росії постраждати можуть два українські регіони – Чернігівщина та Сумщина.

– Пане Квашук, як би Ви прокоментували заяву міністра з надзвичайних ситуацій Росії Сергія Шойгу про те, що можливі нові зони радіаційного зараження у випадку ще більш масштабних пожеж у Брянській області Росії?

– Виключати таку можливість не можна, тому що в Брянській області є об’єкт, який має певне радіоактивне значення, є атомний реактор. І під час пожежі може бути додаткове розсіювання радіації. Плюс, у Воронежі є своя атомна станція.

– Наскільки я знаю, ця область також постраждала і від Чорнобиля?

– Однозначно. Якщо будуть горіти радіоактивні ліси, то радіоактивний пил буде розноситися вітром і забруднювати навколишнє середовище.

– Як це може вплинути на Україну, якщо буде така ситуація в Росії?

– Якщо вітер буде північний чи північно-східний, значить, у нас може бути забруднена і Чернігівська, і Сумська області.

– Але які це масштаби – сильне підняття радіаційного фону?

– Я думаю, що про це зараз не варто говорити. Бо Росія зробить все, щоб цього не допустити. У неї є для цього всі сили, вони знають про загрозу і сконцентрували основні сили (в тому числі, і наш загін із Луганської області) там, де потрібно. Загалом, у нас працює два загони з Харківської та Луганської областей на території Воронезької області. А також два пожежні літаки, які скидають воду на ліси, де вирують пожежі.

– А яка ситуація зараз із пожежами в Україні?


– Є займання, в основному в дрібних масштабах – 1-2 гектари. Найбільша пожежа – в Дніпропетровській області. Там вигоріло 450 гектарів лісу. Там суха погода, вітер, тому не виключено, що осередки пожежі розсіюються, перекидаються, і їх треба ліквідувати. Там у нас 1500 осіб і багато техніки. Зараз стараємося повністю загасити ці 450 гектарів, щоб пожежі не перекидалися.

– Яка на сьогодні існує статистика по кількості пожеж на території України?

– Якщо брати кількість пожеж, то вона зростає: якщо вчора було зареєстровано 450, то сьогодні вже 470 пожеж за добу. Це невеликі осередки пожеж, які гасяться впродовж однієї-двох годин. Є в нас певні проблеми, наприклад, у Київській області, адже торф’яники взагалі дуже довго гасяться. Там 30 квадратних метрів, але вони тліють і загасити їх дуже важко.

– Скажіть, будь ласка, там де пожежі більш масштабні, наприклад, як на Дніпропетровщині, по 450 гектарів, чи існує загроза підвищення радіаційного фону?

– У Дніпропетровській області такої загрози немає. Там є хімічне підприємство в Павлограді. Минулої доби там виникла пожежа, але вона була ліквідована.

– Чи можна сказати, що і в цілому по Україні такої загрози немає?

– Однозначно я сказати не можу. Але я знаю, що МНС зробило все для того, щоб бути максимально готовим для ліквідації будь-яких пожеж, які можуть виникнути в Україні. Кинуті додаткові сили, здійснюються рейдові перевірки, здійснюють перевірки готовності об’єктів до ліквідації пожеж, перевіряються наявність меліоративних смуг, наповненість пожежних водоймищ водою. Зараз більше ніж 560 веж у Лісгоспі побудовано, на них є відеокамери: не дай Бог, якийсь дим десь з’явиться – одразу піднімають вертоліт або машину, яка обстежує, чому там дим іде. Тож усі готові до боротьби з можливими пожежами.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG