Доступність посилання

ТОП новини

Росія долає наслідки пожеж надзвичайними заходами


Лісова пожежа поблизу села Долгініно, 4 квітня 2010 року
Лісова пожежа поблизу села Долгініно, 4 квітня 2010 року

Прага – Кількість жертв масштабних пожеж щонайменше як у десяти регіонах Центральної Росії вже сягнула 50 осіб. Понад 3 тисячі людей залишилося без даху над головою. У Росії ще «діють» до 600 джерел пожеж, локалізовано лише близько 300 із них. У зв’язку з пожежами на базі Військово-морського флоту під Москвою президент Росії Дмитро Медведєв звільнив кількох чільних офіцерів. А російський прем’єр Володимир Путін оголосив, у зв’язку зі спекою, заборону на експорт російського збіжжя, насамперед, пшениці.

Російське Міністерство з питань надзвичайних ситуацій повідомило, що при розбиранні згорілих решток будинків у Нижньогородській та Воронезькій областях знайдені тіла двох загиблих. За минулу добу від природних пожеж не постраждав жоден житловий будинок.

Хоча задимлення столиці Росії ще високе і рекомендації експертів москвичам про уникнення перебування на вулицях Москви ще діють, все ж у четвер зранку екологічна ситуація тут трохи покращилася. Густий дим, котрий охопив місто напередодні, поступово розвіюється. Однак чадний сморід ще зберігається.

Президент Дмитро Медведєв звільнив кількох чільників із офіцерського складу ВМФ у зв’язку з пожежею на базі флоту в Коломенському районі Москви. «Уже встановлене на сьогодні демонструє, що все це сталося внаслідок невиконання своїх посадових обов’язків і злочинної недбалості, коли пожежу, котра поширювалася досить спокійними темпами, не вдалося локалізувати. А керівництво бази взагалі перебувало невідомо де», – заявив Медведєв.

Унаслідок того, що на цій базі ВМФ під Москвою згорів штаб, фінансова частина, клуб, два відділення автопарку та десятки складів із технікою та амуніцією, Генеральна прокуратура Росії відкрила кримінальну справу за статтею «недбалість».

Росія все ж ввела заборону на експорт зерна


Сьогодні уряд Володимира Путіна оголосив про введення заборони на експорт із Росії зерна, вона буде діяти з 15 серпня до 31 грудня. Сам глава російського уряду повідомив сьогодні, що сільгоспвиробникам, котрі постраждали від засухи і пожеж, буде надана фінансова допомога загальною вартістю в 35 мільярдів рублів.

Під час пожеж вигоріло вщент до 130 тисяч гектарів угідь. Якщо до засухи Міністерство сільського господарства Росії прогнозувало нинішній урожай зерна в обсязі до 100 мільйонів тонн, то зараз прогноз обмежується лише 75 мільйонами тонн.

Президент Росії Дмитро Медведєв визнав, що масштабні пожежі, котрі охопили цього літа до 17 областей Центральної Росії, пов’язані, насамперед, із впливом глобального потепління, що, на думку Медведєва, вимагає зміни підходів до боротьби зі стихійними лихами.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG