Доступність посилання

ТОП новини

Забруднення повітря над Москвою значно зросло


Червона площа, Москва, 26 липня 2010 року
Червона площа, Москва, 26 липня 2010 року

Прага – Якісні показники повітряних мас над Москвою нині найнижчі за останні 8 років і пов’язано це зі спекою та масштабними пожежами чи не по всій території Центральної Росії. Державний комітет з контролю за природним середовищем оголосив минулої ночі, що рівні чадного газу в столиці у шість разів перевищують безпечну шкалу. Також повідомляють, що від масштабних пожеж у Росії загинуло вже 48 осіб.

Експерт із Московського екологічного моніторингу Олена Лезіна заявила, що «забруднення повітря у Москві зросло, особливо у ранковий час – у 4-10 разів щодо безпечного для людей рівня».

Жителька російської столиці Надія сказала Радіо Свобода, що дихати у ці дні стало важко. «Це дуже серйозна проблема. Особливо вранці, вдома не можна вікна відчинити, – зауважує вона. – Нічого не рятує, не дивлячись на те, що кажуть, мовляв, кондиціонери там.., мокрі простирадла... Насправді нічого не допомагає. Все одно дим потрапляє до помешкань... Та чи інакше – через двері, через під’їзд».

Рекордна спека сприяє масштабним пожежам у Росії

Небачена за останні сто років спека охопила європейську частину Росії фактично з середини червня. Це сприяло масштабним пожежам у 17 областях Центральної Росії, включно з такими містами, як Москва, Нижній Новгород, Казань. Пожежі палали упродовж багатьох тижнів і призвели до загибелі майже півсотні людей. Приблизно три тисячі будинків згоріло вщент.

Російські громадяни просять владу допомогти їм у біді. Наприклад, неподалік від Нижнього Новгорода, у Виксуньському районі від пожеж загинуло 19 осіб і згоріло понад 600 будинків.

Генеральний прокурор Росії відкрив кримінальні провадження щодо недбалості офіційних осіб.

Приблизно 10 тисяч пожежників і стільки ж військових збройних сил ведуть битву проти вогню повсюдно в Росії. Надзвичайний стан оголошений у семи областях.

Міністр з надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу визнав, що деякі пожежі були «неконтрольовані». У вівторок, 3 серпня, пожежа загрожувала Сарову, місту Нижньогородської області, де розміщений ядерний дослідницький центр Росії. Ситуація була настільки серйозна, що Сергій Кирієнко, глава «Росатому», особисто контролював боротьбу з вогнем поблизу цього центру. За офіційними даними понад 130 тисяч гектарів площ вигоріло вщент.

У вівторок вночі через сильне задимлення літаки шести авіарейсів не змогли приземлитися в Домодєдово (Москва) й були відправлені на резервні летовища. Експерти рекомендують москвичам перебувати у закритих приміщеннях і носити на вулицях марлеві маски. Синоптики повідомляють, що задимлення в Москві триватиме, як мінімум, до четверга. Температура повітря очікується упродовж тижня в межах 38-40 градусів за Цельсієм.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG