Доступність посилання

ТОП новини

Спека: нове випробування для України


Василь Квашук
Василь Квашук

Стосовно небезпеки пожеж у зв’язку з сильною спекою, а також того, як краще людині перенести спекотну погоду, в ефірі Радіо Свобода поділилися інформацією Василь Квашук, начальник департаменту цивільного захисту МНС України, і Віктор Матяш, доктор медичних наук, завідувач нейроінфекційного і реанімаційного відділення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Лева Громашевського

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

– Неймовірна спека, що панує зараз в Україні, здається, стала темою №1. Традиційні для України питання політики й економіки відійшли на задній план. Навіть питання збільшення тарифів на газ обговорюються досить мляво.

Між тим синоптики повідомляють, що ще щонайменше 10 днів у більшості регіонів України зберігатиметься спекотна погода, особливо на сході, північному-сході та у центрі країни.

Вчора телефонували нам слухачі із запитаннями, чи, бува, чогось не сталося страшного.

Що було все-таки вчора у Києві? З чим був пов'язаний цей дим? Тому що інформація курсувала найрізноманітніша, починаючи від того, що, нібито, навіть у Чорнобилі не все гаразд. Панове, заспокойте населення.

Василь Квашук:
За минулий тиждень на території Київської області було понад 11 осередків пожежі на торфосховищах, із яких 10 загасили, одне самовигарає.
Від імені МНС я можу заспокоїти всіх слухачів «Радіо Свобода», що ніяких проблем, які пов’язані з виникненням пожеж навколо Києва і в Києві не було. Є окремі невеликі осередки пожеж, вони характерні для літнього періоду і завжди о цій порі виникають. Проходить їх гасіння і ліквідація.

Так за минулий тиждень на території Київської області було понад 11 осередків пожежі на торфосховищах, із яких 10 загасили і залишається одне торфосховище, яке самовигорає. Це в селі Леонівка Іванівського району Київської області.

– Чому не було злагоджених дій в МНС? Тому що обласне управління повідомляло журналістам, що горить торфовище, натомість люди, які телефонували в центральний офіс МНС, отримували інформацію про те, що вітер дме з Російської Федерації.

Василь Квашук:
Дійсно, протягом суботи, неділі в нас спостерігався північний, північно-східний вітер, який і міг принести задимленість з території Росії на територію України. Так задимленість спостерігалася в окремих районах Чернігівської області.

І не виключається така можливість, що й окремі задимлення могли бути на території Оболонського району, території Троєщини і інших районів міста Києва. Але над усім Києвом однозначно задимленості не було.

– Але на Хрещатику сморід стояв.

Віктор Матяш
Василь Квашук:
Я не належу до санепідемстанції, але можливий також смог, який утворюється у великих урбанізованих містах, таких як Нью-Йорк, як Лондон, як Токіо, Київ у тому числі, Москва.

У Києві працює 30 хімічно-небезпечних підприємств, у Києві величезна кількість автомобілів, які приїжджають з усієї України, і є викиди. Вони не піднімаються, тому що чадний газ має властивість опускатися вниз, у зв’язку з тим, що немає вітру, стоїть спекотна погода, ця задимленість, смог утворюється, тому і є відчуття смороду.

– Пане Матяш, чи це смог, чи це задимленість, але що людям робити у таких випадках? Наскільки це небезпечно для здоров’я?

Віктор Матяш:
Як лягати спати, намочити велику ганчірку, то краще спиться, менша температура у хаті, і менше потім вегетативні прояви бувають.
По-перше, це дійсно заспокоїтися. Ніякого Чорнобиля немає, бо якщо навіть щось і буває, ми відразу відчуваємо.

Не було вітру, все це стояло. Від того, що вікно зачиняється, то дійсно менше поступає. Людині потрібна відповідна вологість. Це основне. Якщо у квартирі навіть зробити вологість, якщо перед тим, як лягати спати, намочити велику ганчірку, то краще спиться, менша температура у хаті, і менше потім вегетативні прояви бувають.

– Тобто, можна на мокре простирадло лягати? Це не так страшно, не можна застудитися?

Віктор Матяш:
Я людина з Донбасу. Там ще гірше - там ще терикони. Коли ми жили у гуртожитку, то простирадла мочиш на 2-3 години – можна переспати. Потім не такі перепади тиску.

І людині потрібна вентиляція, бо вона теж вологість утворює. Тобто, повітря хоч якось циркулює по кватирі.

– От вологість – це перша порада стосовно того, як дати собі ради під час спеки. А далі?

Віктор Матяш:
Основна причина не від переохолоджень, а основна причина від того, що людина перегрівається. Це більш складний для людини фактор. Газована вода – це ще одна проблема, тому що з газом втрачаються солі, це повинні бути сольові розчини.
По-друге, людина повинна отримувати відповідну кількість рідини. Перше – це концентрація крові. В першу чергу у людини десь 200-300 тромбів кожного дня утворюється. Якщо людина втрачає рідину, то йде ще більша гемоконцентрація, а це порушення кровообігу, це серцеві порушення, організм відповідно на це реагує. Тому людина відповідно до того, що вона втрачає, вона повинна мати відповідне відношення еритроцитів до рідини.

Імунітет людини ніколи не відповідає тим обставинам, на які ми сподіваємося. Липень-серпень завжди у нас був в Україні центром вірусної, аденовірусної інфекції. Понад 150 менінгітів. Тобто, кожен рік ми мали таку кількість вражень нервової системи.

Основна причина не від переохолоджень, а основна причина від того, що людина перегрівається. Це йде більш тяжкий, більш складний для людини фактор.

Ми коли останній раз були у Пакистані на землетрусі, то вночі температура від нуля до двох градусів, а вдень від 40 до 50 градусів. Ви можете уявити? Ото екстремальні умови!

Крім того, людина втрачає солі, з потом ідуть солі, електроліти, тому не просто воду і не тільки газовану. Газована вода – це ще одна проблема, тому що з газом втрачаються солі. Причому вони виходять з кісткової тканини. Тому відповідно це повинні бути сольові розчини.

До того ж у нас є дуже гарні холодні борщі. Людина все-таки має перейти на фрукти, овочі. Це те, що якось урізноманітнить цю ситуацію і якось компенсує властивості організму.

– Від спеки, як правило, ховаються у затінку. Так хочеться, якщо не на море, то у затінок, можливо, до лісу.

Сьогодні Президент України Віктор Янукович доручив створити при Раді міністрів Криму оперативний штаб для запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з підвищеною пожежною небезпекою.

Пане Квашук, чи є такий штаб на центральному рівні?

Василь Квашук:
На центральному рівні створена оперативна група при МНС, яка відслідковує загальну ситуацію по всій Україні і організовує взаємодію з такими регіональними штабами, які створені у всіх потенційно небезпечних областях, для яких характерна небезпека пожеж у лісах.

– Крим є якоюсь особливою зоною, а чи це тому, що зараз там відпочиває керівництво держави?

Василь Квашук:
Крим також належить до території, потенційно небезпечної, де можуть виникати лісові пожежі. Там щороку виникають пожежі, до гасінь яких залучався навіть Президент Віктор Ющенко.

– Чому я згадала ліс? Саме, згідно з дорученням Президента Віктора Януковича, має бути організоване повітряне патрулювання масивів заповідних та рекреаційних територій, заборонено людям ходити до лісу саме для уникнення пожежних ситуацій.

Василь Квашук:
Стоїть дуже спекотна погода, у нас рівень небезпеки в багатьох областях перевищив у 4-5 разів норму. Це характерно найбільше для Луганської області, Харківської області, Донецької області…
Звичайно, такі вимоги були. І урядова телеграма, направлена до регіонів, до всіх центральних і місцевих органів виконавчої влади, вимагала тимчасово рекомендувати заборону відвідування лісів громадянам. Це цілком нормально, тому що внаслідок того, що стоїть дуже спекотна погода, у нас рівень небезпеки в багатьох областях перевищив у 4-5 разів норму. Це характерно найбільше для Луганської області, Харківської області, Донецької області…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG