Доступність посилання

ТОП новини

Лікарі радять у спеку зачиняти вікна і пити теплу воду


Анастасія Москвичова

Київ – Спека в Україні тримається вже тривалий час, але, за інформацією Української асоціації боротьби з інсультом, прогнозованого лікарями сплеску випадків цього захворювання поки що не відбулося, така ж ситуація складається і з інфарктами. Почастішали, однак, скарги на ангіни та кишкові інфекції. Справа в тому, що українці рятуються від спеки неправильно, стверджують представники асоціації.

У найспекотніші години лікарі радять українцям для збереження температури у приміщенні зачиняти вікна і носити «закритий» одяг, щоб уникнути сонячних опіків та зменшити випаровування води з поверхні шкіри.

А от від морозива і холодних напоїв краще відмовитись, радить виконавчий директор Української асоціації боротьби з інсультом Марина Гуляєва. За її словами, для того, щоб засвоїти спожите, організм повинен нагріти його до власної температури, створюючи таким чином додаткове навантаження для усіх своїх систем, в тому числі і серцево-судинної.

А найкращими засобами для тамування спраги лікар називає теплий зелений чай та мінеральну воду. Однак щодо вживання останньої – лікувальної чи столової – краще порадитися зі спеціалістом.

«Взагалі-то (найкраща) слабопідсолена вода – 0,9 грамів солі на літр, таку солоність має наша плазма крові. Якщо вода знесолена, то вона не затримується у кров’яному руслі, а одразу надходить у тканини – і тіло набрякає, – говорить Марина Гуляєва. – А якщо вода трохи підсолена, то вона залишається в руслі, і таким чином вона не дозволяє тискові так різко знижуватись».

Хворе серце? Вимкніть кондиціонер

Лікарі радять утримуватись від прогулянок на осонні в період із 12-ї до 16-ї години. Однак і кондиціонерами краще не користуватись, особливо людям, що мають проблеми з серцем чи бронхами, зауважує кардіолог Ярослав Ігнатко.

«Такі різкі зміни зовнішнього мікроклімату погано впливають на хворих із серцево-судинною патологією, тому що автоматизм регуляції тонусу судин у них порушений, і вони не можуть так, як здорова людина, реагувати на різку зміну температури», – пояснює він.

Щороку тільки в Києві фіксують близько двох з половиною тисяч інфарктів та до 16 тисяч інсультів, із них 6 тисяч – повторних. Значна їх частина припадає на літній період. Найбільше від спеки потерпають діти та люди похилого віку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG