Доступність посилання

ТОП новини

Прокремлівські активісти пропонують розмістити у Криму російську військово-повітряну базу


Сімферополь – Представники руху «Російська єдність» закликали українське керівництво віддати Росії полігон для тренування пілотів палубної авіації НІТКА, що розташований неподалік кримського міста Саки. Депутат Верховної Ради автономії Віктор Попов запропонував розмістити там ще одну російську військову базу.

Активіст прокремлівського руху «Російська єдність», депутат кримського парламенту Віктор Попов сказав Радіо Свобода, що через непоступливість України як у часи Президента Ющенка, так і Президента Януковича з приводу ціни за оренду російськими військовими Науково-випробовувального тренажерного комплексу авіації НІТКА росіяни можуть відмовитися від його послуг.

Віктор Попов
За словами Попова, російські військові керівники уже заявили, що подібний комплекс для тренування льотчиків палубної авіації буде збудований на території російського Північного Кавказу.

Водночас українські чиновники, як стверджує кримський депутат, кажуть, що будуть змушені порізати тренажери НІТКА на металобрухт, якщо не домовляться щодо вартості оренди і росіяни відмовляться від неї. Віктор Попов проти цього і від імені «Російської єдності» закликав Президента Віктора Януковича доручити українським дипломатам, щоб вони щонайменше прискорили повернення російських льотчиків до Сак, де ті щороку проводили тренування.

Депутат також запропонував «на умовах партнерських угод створити нормальну військово-повітряну базу Росії». На думку Попова, ця база могла б розміщатися безкоштовно, але взяла б на себе «функції захисту південних рубежів нашої країни».

Офіційна українська сторона проігнорує пропозиції прокремлівських політиків?

Реакції офіційного Києва на такі ініціативи поки що немає і, очевидно, не буде, оскільки українські військові експерти називають їх політичними і передвиборчими. На думку керівника севастопольського аналітичного центру з проблем безпеки в Чорноморському регіоні «Номос» Сергія Кулика, заяви діячів із «Російської єдності» «відносяться швидше до піар-ходів». А їхню пропозицію щодо створення авіабази Росії і захист Росією південних кордонів України експерт назвав «чистої води маячнею».

За словами Кулика, для розміщення ще однієї іноземної бази в Криму немає правових підстав – це забороняє Конституція України. Що ж до будівництва російського аналога НІТКА, то на це, вказує експерт, у росіян немає ні коштів, ні фахівців, і про це пишуть спеціалізовані російські видання. На думку експерта, розмови про можливість спорудження тренажеру для палубної авіації в Краснодарському краї спрямовані виключно на заниження вартості оренди українського тренажерного комплексу.

Разом з тим, за даними головного редактора інтернет-видання «Флот-2017» Дмитра Тимчука, згідно з Планом військово-технічної співпраці між Україною і Росією льотчики російської палубної авіації розпочнуть тренувальні польоти в Криму уже за 2 тижні – 1 вересня. І триватимуть вони до кінця місяця. Дмитро Тимчук в інтерв’ю Радіо Свобода припустив, що ціна оренди на цей рік уже визначена, а от наступного року росіяни спробують її знизити, в тому числі і погрозами збудувати власний тренажер.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG