Доступність посилання

ТОП новини

Влада занижує показники інфляції – опозиція


Дар’я Бунякіна

Київ – Влада запевняє: наразі в Україні стабілізується ситуація у фінансовій та соціальній сферах. Зростання української економіки і низький рівень інфляції дають надію на покращення життя людей. Натомість представники опозиції заявляють, що влада надає громадськості недостовірну інформацію, а ціни підвищаться вже на початку осені.

Сьогодні під час відкриття Сорочинського ярмарку на Полтавщині Президент Віктор Янукович заявив, що в Україні нині зростає реальний сектор економіки. За перше півріччя цього року показник ВВП збільшився на 3,6 відсотка.

Державний комітет статистики пояснює це, зокрема, збільшенням попиту на український експорт, передовсім металопродукцію – на третину з початку року.

Економічні оглядачі зауважують, що нові показники треба розглядати в контексті того, що українське господарство раніше сильно занепало. Минулого року українська економіка скоротилася на 15 відсотків. Це означає, що для того, щоб опинитися в докризовому стані Україні ще буде потрібен тривалий час.

А владу тішить те, що поруч із ростом економіки, ріст цін в Україні сповільнився.

«Показник інфляції тримається на рівні нижчому, ніж планувалося, і за півроку він склав усього 3,3 відсотка при річному плануванні майже 13 відсотків», – наголошує Президент.

При цьому глава держави прогнозує стабільність у питанні ціни на хліб, однак не виключає незначного подорожчання.

Позитивні тенденції підтвердив виконавчий директор з економічних питань Національного банку України Ігор Шумило. Наразі головний банк України прогнозує зменшення рівня інфляції на наступні 12 місяців.

«Є всі підстави для того, щоб утримати інфляцію у цьому році на рівні 10-12 відсотків, базову інфляцію 8-10 відсотків, і на цій основі вже закладати підвалини для того, щоб навіть з урахуванням адміністративного підвищення цін наступного року, вийти в середньостроковій перспективі на інфляцію 5-7, а в подальшому 5 відсотків», – говорить Ігор Шумило.

Інфляція без врахування ціни на газ


Інформація, яку оприлюднюють урядовці, вводить суспільство в оману, каже депутат від БЮТ Ігор Єресько. Він зауважує, що та методика, яку використовують у Міністерстві фінансів та статистичних органах не є повною, адже не враховує фактору підвищення тарифів на газ.

«Літні місяці призводять дійсно до зменшення цін на певні види продукції, які об’єктивно літом дешевші. Фактично та інфляція, прихована інфляція, вона нікуди не поділася, і якщо зараз зменшилася, то, скажімо, у вересні-жовтні буде на декілька порядків вищою, ніж зараз», – говорить Ігор Єресько.

Сьогодні під час брифінгу на Сорочинському ярмарку Президент України відмовився коментувати рішення уряду про підвищення ціни на газ, мотивувавши це тим, що час на зустріч із пресою вичерпано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG