Доступність посилання

ТОП новини

Чи стало в Україні більше злочинності


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – Кількість злочинів у Києві за останні півроку зросла на 20 відсотків, повідомляє Головне управління статистики в Києві. При цьому майже третина з зафіксованих МВС кримінальних проявів – тяжкі та особливо тяжкі. Водночас правоохоронці заспокоюють: злочинців на вулицях не збільшилось, просто змінилися критерії оцінки.

Кримінальна відповідальність в Україні нині настає, якщо сума вкраденого перевищує 88 гривень 80 копійок. Це одна десята від мінімальної заробітної плати, яка протягом липня-вересня цього року становить 880 гривень. Із 1 жовтня вона зросте до 907 гривень, а з 1 грудня до 922, відповідно збільшиться й сума для настання кримінальної відповідальності.

А ще минулого року, до внесення змін до Кримінального кодексу, ця цифра була у 15 разів більшою – півтори мінімальні зарплати, тоді 907 гривень 50 копійок, відтак вона одразу впала до 60 гривень 50 копійок на той час.

Різко зменшивши так званий «кримінальний мінімум», чиновники «покращили» показники злочинності, розповів Радіо Свобода один із керівників райвідділу міліції у Волинській області, який побажав залишитися неназваним.

«Усі справи, які раніше були відмовними, – крадіжка однієї гуски, крадіжка велосипеда, старого й поламаного, – ми зараз усе це реєструємо і порушуємо справи. Виходить, що це злочинність, – розповідає міліціонер. – Хоча злочинів як таких більше не стало, злочинців з тюрми не повипускали, їх більше не народилося. А от держава статистикою може маніпулювати».

Статистика як політичний інструмент

Не радить вірити статистиці і голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. Саме цей Комітет розробляв і подавав на голосування законопроект про зменшення «кримінального мінімуму».

Нині депутати змушені переконувати населення, чому цифри розходяться з реальною картиною. «Тут є певна маніпуляція статистикою, бо ми б відчули цю динаміку в 20 відсотків на собі, по ЗМІ, по близьких, знайомих, родичах, які б сказали, що не можна на вулицю вийти», – каже Олійник.

Між тим народний депутат від БЮТ, член Комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець погоджується зі статистиками і радить бути обачнішими.

Статистика – позитивна річ, Вважає Віктор Швець. За його словами, в Україну повернулась та злочинність, яка була в 1990-х роках, коли був розгул серйозного криміналу. Депутат рекомендує звернути увагу на іншу статистику: скільки порушено кримінальних справ, а скільки осіб за цими справами притягнуто до відповідальності в суді.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG