Доступність посилання

ТОП новини

У Москві влада перешкодила двом акціям критиків та опозиції


У центральній частині столиці Росії, на Пушкінській площі, в неділю ввечері попри спротив влади відбувся мітинг солідарності з захисниками Химкинського лісу, що під Москвою, від вирубування, але концерт був фактично зірваний.

Організатори подавали заявку на мітинг-концерт за участі відомих виконавців, але отримали дозвіл тільки на мітинг.

Вони заявили, що не відступлять від своїх первісних планів, але міліція не дозволила встановлювати звукопідсилювальну апаратуру.

За повідомленням організаторів, спершу вантажівці з апаратурою прокололи колеса, потім міліція відібрала в її водія водійське посвідчення.

Відтак концерт відбувся без звукопідсилення. Його відкрив відомий рок-співак, лідер гурту «ДДТ» Юрій Шевчук. Він заспівав кілька пісень без мікрофона під звичайну акустичну гітару.

За підрахунками кореспондента Радіо Свобода, в акції взяли участь кілька тисяч людей. Міліція стверджує, що учасників було близько 800.

Вони вигукували гасла «Ганьба урядові», «Путіна в відставку», «Химкинську трасу – через Рубльовку!» (назва місцевості поблизу Москви, яка вважається за «найелітнішу»).

Активісти руху на захист Химкинського лісу намагаються перешкодити вирубуванню дерев під будівництво нової, платної автомагістралі між Москвою і Санкт-Петербургом.

Мітинг відбувся за значної присутності міліції, зокрема, загонів спецпризначення, та внутрішніх військ.

Тим часом організаторів іншої недільної акції в Москві, ходи опозиційних сил із нагоди офіційного свята – Дня Державного прапора Росії, – затримали. За словами правоохоронців, їм дозволили тільки мітинг і не дали дозволу на другу плановану частину акції, ходу з прапором.

Коли вони все ж вирушили, міліція, зупинивши похід близько ста людей, затримала співголову опозиційного руху «Солідарність» Бориса Нємцова і керівника московського відділку руху Михайла Шнейдера. Пізніше затримали ще одного учасника походу, російського правозахисника, лідера руху «За права людини» Лева Пономарьова – вже біля Пушкінської площі, коли він ішов на концерт на захист лісу.
XS
SM
MD
LG