Доступність посилання

ТОП новини

Янукович сподівається на «асоційоване членство в ЄC»


Євроінтеграція залишається пріоритетним напрямком зовнішньої політики України. Про це заявив президент Віктор Янукович під час виступу на майдані Незалежності в Києві з нагоди Дня Незалежності.

«Вперше за всі роки незалежності ми наблизилися до набуття асоційованого членства в Євросоюзі. Я переконаний, що саміт Україна – ЄС, який відбудеться восени цього року, стане визначальним кроком вперед на цьому шляху», – сказав він.

«Нормалізація наших відносин з Росією не лише не стоїть на заваді процесам євроінтеграції, а, навпаки, сприяє йому. Об’єднаній Європі потрібна економічно сильна, демократична Україна, яка спільно з Росією сприяє зміцненню стабільності», – вважає глава держави.

«Ми підняли на найвищий рівень двосторонній діалог з США, відмовилися від високозбагаченого урану. Ми не лише підтримали ініціативу нашого партнера, ми зробили черговий вагомий внесок і створення без’ядерного світу», – сказав Янукович.

За словами Президента, Україна активізувала торговельно-економічні відносини з країнами, що розвиваються. «В першу чергу, з Китаєм, куди я найближчим часом вирушу з державним візитом. З нашими давніми друзями та надійними партнерами – країнами СНД, а також Індією, Бразилією, Південною Кореєю, країнами Близького Сходу», – заявив Президент України.

Попередній Президент Віктор Ющенко теж часто заявляв про майбутнє «асоційоване членство» України в ЄС.

Тим часом у Європейському Союзі поняття «асоційованого членства» не існує.

Договір про асоційовані відносини (асоціацію), про який ЄС нині веде переговори з Україною, визначає принципи значного зближення сторін.

При цьому такі договори, що їх Євросоюз мав чи має з багатьма країнами, можуть і передбачати, і не передбачати майбутнє членство таких країн у ЄС.

XS
SM
MD
LG