Доступність посилання

ТОП новини

Діаспора не бойкотуватиме Януковича. Поки що...


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Варшава – У Польщі в місті Перемишлі напередодні Дня Незалежності України завершилися щорічні збори Світового Конгресу Українців. Це вперше в історії цієї організації її щорічний форум відбувся в одній із країн Європейського Союзу. СКУ вирішив щороку збиратися на нараду в одній із тих держав, де є українські громади, щоб краще ознайомитись із їхніми проблемами. У Перемишлі українці світу радилися про те, як реагувати на сучасну політичну ситуацію в Україні та як покращити координацію діяльності.

До Перемишля, міста на польсько-українському прикордонні, прибули представники української діаспори з кількох десятків країн світу. Учасники наради СКУ дискутували про те, як ставитися до подій в Україні, що відбулися впродовж поточного року.

Відправною точкою до дискусії було повідомлення голови СКУ Євгена Чолія про його зустріч з Президентом України Віктором Януковичем. Голова Конгресу поінформував учасників наради про те, що він передав Президентові меморандум СКУ. У цьому меморандумі висловлюється занепокоєння ситуацією в Україні, зокрема ставленням нової влади до історичного минулого, до мовного питання та інше.

Під час дискусії у Перемишлі лунали голоси про те, що світове українство мусить бойкотувати теперішню владу України. Проте, за словами Петра Тими, голови Об’єднання українців Польщі, «ухвалене рішення, що не проводити радикальних дій стосовно до України, української влади передовсім; збільшити, проводити співробітництво з громадськими організаціями України».

СКУ в активному очікуванні

Світовий Конґрес Українців
Учасники наради в Перемишлі ствердили, що вдаватимуться до різних способів впливу на ситуацію в Україні, якщо СКУ не дочекається позитивної відповіді Президента Януковича на свій меморандум. Представники діаспори переконані, що на стан справ в Україні можна впливати активно інформуючи західні суспільства про ситуацію в Україні. Відповідний тиск можна чинити й за посередництвом політиків тих держав, де є чималі українські громади.

«Представники Канади багато говорили про потребу таких активних дій, якщо йдеться про поширення інформації, звернення уваги західних політиків на проблеми, які з’являються зі свободою слова», – каже Петро Тима.

Українські організації в Росії зазнають судових переслідувань. Офіційний Київ мовчить

Учасники наради в Перемишлі констатували той факт, що сьогодні проблеми українських спільнот за межами України не є пріоритетом для офіційного Києва.

Яскравим прикладом критичного стану української спільноти, що залишена державою Україна фактично напризволяще, є ситуація українців Росії. Про це у Перемишлі говорили делегати від українських організацій з Російської Федерації. Вони скаржилися, що зазнають судових переслідувань. Зважаючи на те, що на допомогу від української держави розраховувати не доводиться, цим організаціям правову допомогу надаватиме СКУ.

Українцям віддають будинок Народного дому у Перемишлі

Одним із важливих досягнень форуму СКУ в Перемишлі його учасники називають завершення багаторічної польсько-української суперечки щодо приміщення Українського народного дому. Будинок відібрали в українців у повоєнні роки. Починаючи з дев’яностих років українці Перемишля намагалися повернути цей будинок у свою власність. Саме під час зустрічі з делегацією СКУ мер Перемишля пообіцяв, що через кілька тижнів будинок буде офіційно переданий українцям.

Лідер перемиських українців Марія Туцька каже: «Зустріч голови СКУ з президентом міста Робертом Хомою надихає нас надією, що врешті-решт проблема Народного дому в Перемишлі буде вирішена».

Із трибуни форуму в Перемишлі пролунав заклик до світового українства належно оцінити роль Польщі в її багаторічних стараннях наблизити Україну до європейських та північноатлантичних структур.

Перша програма «Польського радіо» надала слово голові СКУ, який звернувся до урядів західних держав. Євген Чолій наголосив на тому, що Захід повинен нагадувати Росії про необхідність дотримання нею міжнародних зобов’язань, «щоб вона не вважала Україну своєю територією».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG