Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна наполягає на встановленні лінії кордону в Керченській протоці


Україна розраховує, що Росія визнає необхідність визначити державний кордон у Керченській протоці, повідомив директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Олег Волошин.

За його словами, для України принципове питання закріплення кордону в Керченській протоці за картами, які діяли в період СРСР.

«Оскільки в радянські часи кордон тут проходив і це закріплено в різних картах, ми наполягаємо на визначенні кордону, і Росії це треба визнати», – сказав Волошин.

Водночас представник МЗС вказав на готовність української сторони обговорювати з Росією господарські питання, пов’язані з використанням Керченської протоки, зокрема в судноплавстві.

Україна та Росія намагаються розділити Керченську протоку з 1996 року. Конфліктність питання полягала в тому, що позиція української сторони ґрунтується на радянських картах, де лінія кордону між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР проходила по середині між їхніми берегами. В цьому випадку штучно виритий у мілководній протоці Керч-Єнікальський канал, по якому судна проходять до декількох російських портів Азова, відійшов би Україні. Російська сторона з цим не згодна й пропонує провести кордон по середині судноплавного фарватеру.

17 травня Україна й Росія домовилися про демаркацію сухопутного кордону.
XS
SM
MD
LG