Доступність посилання

ТОП новини

Підстави для інфляції в серпні відсутні – радник голови НБУ


Серпень може стати п'ятим поспіль місяцем дефляції або нульової інфляції, так як об'єктивні підстави для зростання споживчих цін у цьому місяці відсутні, вважає керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

«Якщо раптом у серпні інфляція, все ж, буде, то причиною тому стане формування інфляційних очікувань на порожньому місці, де останнім часом активно бере участь експертне середовище», – сказав Литвицький.

Він нагадав, що з моменту введення гривні інфляцію в Україні в серпні фіксували лише тричі: у 1998, 1999 роках, коли була велика девальвація, і в 2007 році.

За словами радника, урожай, який виявився нижчим за прогнозований, все одно достатньо великий, щоб із урахуванням значних перехідних запасів гарантувати стабільність продовольчих цін.

Литвицький додав, що для інфляції відсутні й інші об'єктивні підстави, зокрема, монетарні. Крім того, ситуація на валютному ринку стабільна: попит та пропозиція близькі до рівноваги, що дає змогу Нацбанку останні дні зовсім не виходити на ринок.

На думку Литвицького, навіть підвищення цін на природний газ не має стати причиною інфляції, оскільки питома вага цього чинника невелика.
XS
SM
MD
LG