Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса: осуд Франції за висилання ромів, 30 років польській «Солідарності»


Лондон – У п’ятницю європейські газети і далі звинувачували президента Франції Ніколя Саркозі у дискримінації, зневазі до засадничих прав людини і популізмі через кампанію повернення ромів, що є громадянами ЄС, до Румунії і Болгарії. Привертають увагу і публікації на тему 30-річчя польської незалежної профспілки «Солідарність», що була головною рушійною силою для падіння комунізму у Польщі.

Франція запросила міністрів з кількох країн ЄС на саміт, присвячений питанням нелегальній міграції 6 вересня. Запрошення одержали представники Німеччини, Британії, Іспанії та Греції. Ідеєю зустрічі є спроба обмежити пересування ромів у межах ЄС. Про це написала німецька газета Süddeutsche Zeitung: «Основні країни, що є батьківщиною ромів, Румунію, Болгарію, Угорщину і Словаччину, не запрошено. Брюссель безпомічно реагує і перевіряє, чи законною є репатріація тисяч ромів із Франції до Болгарії і Румунії, хоча офіційно він заявляє, що «ніхто не може бути депортований лише за те, що він ром». Тож Париж і Рим закликають робити природну річ, яка для них, очевидно, є якою завгодно, але не природною: шанувати «права людини»… Одначе континент, що пережив Голокост, не може собі дозволити ні за яких обставин розділяти своїх громадян на класи або розмежовувати їх за категоріями – бажаний-небажаний, або, врешті-решт, цінний – нічого не вартий».

Польську незалежну профспілку «Солідарність» було засновано 21 серпня 1980 року. Італійська газета La Stampa шкодує про її кончину: «Політично і стратегічно модель «Солідарності» мала б бути прикладом для сусідніх країн у переході від комунізму до демократії… Але у Польщі, звідки почався рух за зміни, посткомуністична ситуація була далекою від ідилії… Перші удари завдали лідери держави. Люди з величезним здивуванням спостерігали, як видатний і компетентний керівник профспілки Лех Валенса раптом перетворився на незграбного, впертого, сварливого і неотесаного президента. Він почав боротися проти всіх, найбільше проти тодішнього прем’єр-міністра Тадеуша Мазовецького і його поміркованої, раціональної політики оновлення, якій Валенса популістськи опирався брутальним і неконституційним чином».

Польська інвестиційна компанія Kulczyk Holding (KH) підписала контракт з білоруською компанією «Беленерго» на спорудження електростанції, що працює на вугіллі. Але здійснити проект на практиці буде непросто, бо проти нього виступає Росія, вважає польський щоденник Rzeczpospolita: «Щоб збудувати електростанцію коштом півтора мільярда євро, треба подолати низку перепон. І, як завжди, вони не лише суто виробничі. Найбільшою перепоною, найімовірніше, буде опозиція з боку Росії, бо нині вона найбільший постачальник електоренергії до Білорусі. А електростанція, збудована польським інвестором і опалювана польським вугіллям (з люблінської копальні Боґданка), зовсім не відповідає її інтересам. Ми можемо очікувати величезних формальних і неформальних протестів на зразок тих, які ми звикли бачити від наших східних друзів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG