Доступність посилання

ТОП новини

Міллер: Україна має шанс отримувати дешевий газ


Об’єднання «Нафтогазу України» і «Газпрому» дозволить постачати газ із Росії українському населенню за тими ж цінами, що й росіянам, заявив у п’ятницю керівник російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер за результатами зустрічі в Москві з міністром палива й енергетики України Юрієм Бойком.

«На перспективу наша точка зору, точка зору «Газпрому» зводиться до того, що ми могли б об’єднати «Газпром» і НАК «Нафтогаз України». При цьому ми вважаємо, що це був би дуже важливий соціальний момент, тому що постачання газу для населення України могло б у цьому випадку здійснитися, на наш погляд, за цінами, за якими здійснюється постачання газу для населення Росії. У нас ціна на газ для населення Росії встановлює держава, це неринкова ціна. На сьогоднішній день це 1880 рублів за тисячу кубометрів. Це трохи більше як 60 доларів за тисячу кубів», – заявив Міллер в ефірі російського телеканалу «Вести».

Міллер наголосив, що створення спільного підприємства привабливе для обох сторін тим, що дозволило б «створити загальну російсько-українську ресурсно-видобувну базу».

За його словами, «це стало б дуже важливим фактором передбачуваності, надійності, стабільності поставок газу для споживачів України».

Навесні цього року керівництво Росії запропонувало об’єднати «Газпром» із «Нафтогазом». Як перший крок було запропоновано створити на паритетних умовах спільне підприємство, до якого з українського боку увійшли б видобувні й транспортні активи, а з боку «Газпрому» – родовища аналогічної вартості.

«Газпром» уже представив українським партнерам перелік родовищ, які можуть бути внесені до СП. Це можуть бути родовища і Західного Сибіру, і півдня Росії, передав російський телеканал слова Міллера.

Відповідаючи на запитання, чи можна вже говорити про те, що сьогодні переговори про СП перебувають у просунутій стадії, Міллер сказав: «Думаю, що так».

Зі свого боку міністр палива й енергетики країни Юрій Бойко підтвердив: «У нас повне розуміння і чітке бачення майбутніх перспектив».
XS
SM
MD
LG