Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко живе на державній дачі і обіцяє стати першим, хто її поверне


Дорога до маєтку екс-Президента України Віктора Ющенка
Дорога до маєтку екс-Президента України Віктора Ющенка

Київ – Екс-президент України Віктор Ющенко, який на Майдані обіцяв позбавити представників влади привілеїв, сам і досі живе на президентській державній дачі у Кончі-Заспі. Він пояснює це тим, що його приватний сільський будинок потребує ремонту. Натомість колишні соратники Ющенка переконані, що йому є де жити, окрім держдачі. Такої ж думки й мешканці села Нові Безрадичі, де є кілька приватних садиб екс-Президента.

В останній день свого президентства Віктор Ющенко говорив про те, що не тримається за державну дачу в Конча-Заспі і що погодиться з будь-яким рішенням щодо неї, яке ухвалить його наступник Віктор Янукович.

«Я знаю, що за статусом державним посадовцям певного рівня належить таке право. Як розпорядиться цим правом щодо мене новий Президент, запитання до нього. Скажуть – на вокзалі, буду жити на вокзалі. Буде інше рішення – буду виконувати», – пообіцяв Ющенко.
Маєток Ющенка у Нових Безрадичах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Державна дача № 27 у Конча-Заспі – це двоповерховий будинок площею понад 900 квадратних метрів, виконаний у стилі кінця 19-го століття. Раніше в оточенні екс-Президента говорили про те, що він займає держдачу № 27 вимушено, оскільки йому ніде жити.

Однак невдовзі після перемоги на президентських виборах 2005 року Ющенко показував журналістам свій приватний маєток у селі Нові Безрадичі на південь від Києва. А в своїй декларації про доходи від 2009 року зазначав, що має у приватній власності і квартиру, і приватний будинок, разом понад 1000 квадратних метрів житла, і ще 13 гектарів землі.

Екс-президент забезпечений власним житлом – журналіст


Будівництво нового будинку у маєтку Віктора Ющенка
Ющенко забезпечений житлом, і він не полишає державну дачу з інших причин, наголошує журналіст видання «Українська правда» Сергій Лещенко, який розслідує майновий стан родини Ющенків.

«Ющенко має достатньо приватних володінь. Декілька маєтків у Безрадичах, величезна триповерхова квартира на вулиці Малопідвальній у Києві… Катерина Ющенко здає в оренду квартири, які має у своїй власності. Інформація, що Ющенкові ніде жити, є, м’яко кажучи, перебільшенням», – каже журналіст.

Щоправда, в одному з названих маєтків у селі Нові Безрадичі у квітні відбулася пожежа. Але, як стверджують пожежники Обухівського управління МНС, які її гасили, горіла лише покрівля нового, недобудованого будинку, який зводить Ющенко поруч зі старим маєтком.

Односельці Ющенка сусідом задоволені


За подробицями кореспондент Радіо Свобода вирушив до Нових Безрадичів.

Будівлі маєтку Ющенка, оточені парком, помітні ще з шосе, яке веде до села. Щоправда, на усіх поворотах до нього – знак «в’їзд заборонено». Знайти дорогу, якою екс-Президент та його гості могли б проїхати без порушень правил дорожнього руху, не вдалося.

Утім, будівлі маєтку добре видно з дворів та городів його сусідів-односельців. Один триповерховий будинок не має ніяких слідів пожежі чи ремонту, виглядає як цілком придатний до життя. У другому – видно штори на вікнах, постаті людей, які стоять на балконі. Третій великий будинок недобудований. Поруч – будівельна техніка, вагончики для робітників, проте ніяких робіт не видно.

Односельці екс-Президента його сусідством задоволені. Кажуть, що це не єдиний маєток Ющенка в цьому селі, а отже, йому є де жити.

Ірина, місцева мешканка, каже: «У нас гарний сусід, мирний і не галасливий. А що? Людина втілює в життя свою мрію. Я в нього в гостях не була, але впевнена, що такі люди житлом забезпечені».

Житло можновладців – під грифом «секретно»

Державними резиденціями у Конча-Заспі опікується Державне управління справами Президента. За офіційними даними, щороку на них витрачається два мільярди гривень. Проте відповісти до виходу матеріалу на запит Радіо Свобода, на яких правових підставах Ющенко продовжує жити на державній дачі, в ДУСі відмовилися.

Заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман днями заявляла, що Ющенко, як і всі колишні Президенти, має право залишатися жити в державних резиденціях і що це традиція країни.

Колишній соратник Віктора Ющенка, депутат-б'ютівець, голова опозиційного уряд Сергій Соболєв не виключає, що між Ющенком та Януковичем і загалом між колишніми та нинішніми високопосадовцями діють домовленості про переведення службового житла у приватну власність.

«Це регулюється постановами уряду, вони йдуть із грифом «таємно». Це аморально, коли дачі спочатку приватизовувалися, а тепер високопосадовець просто залишає їх собі. Набагато порядніше вчиняють ті, хто взагалі не бере державних дач», – каже Соболєв.

Із цим погоджується й екс-міністр оборони в урядах Тимошенко та Єханурова, колишній радник Ющенка Анатолій Гриценко.

«Ющенко претендував на високий авторитет у суспільстві. А виявився звичайним крохобором, який намагається зберегти за собою цю резиденцію. Хоча йому є де жити!» – говорить Анатолій Гриценко і згадує все ті ж маєтки в Нових Безрадичах

Ющенко може стати першим українським Президентом, який не привласнив державного житла

Прес-секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова говорить, що проживання екс-Президента на державній дачі є цілком законним. Вона говорить, що ажіотаж довкола цього питання нагнітається штучно.

«Маємо приклад президентів Кучми та Кравчука, які довічно проживають у Кончі-Заспі. До того ж Віктор Ющенко не планує жити в резиденції довічно. Скандал, який роздмухується, – це спланований чорний піар. Зачіпають за найболючіше – за родину. Зверніть увагу, Ющенко проживає там цілком законно: є відповідний указ Віктора Януковича».

Радіо Свобода не вдалося знайти такого указу на офіційному сайті нинішнього господаря Банкової.

Тим часом Ірина Ванникова наголошує, що Віктор Ющенко залишить державну дачу до кінця цього року, коли закінчиться ремонт у його приватному будинку в селі Нові Безрадичі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG