Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина сьогодні передасть Україні викрадену картину Караваджо


Сьогодні міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов у складі офіційної делегації на чолі з Президентом Віктором Януковичем відбув до Німеччини, де Україні мають передати картину Мікеланджело Мерізі да Караваджо «Поцілунок Іуди» або «Взяття Христа під варту». Про це повідомили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС України з посиланням на прес-секретаря міністра Ірину Шинкаренко.

Цю картину викрали з Одеського музею західного та східного мистецтва у серпні 2008 року.

25 червня співробітники Міністерства внутрішніх справ разом із берлінською поліцією затримали в Берліні трьох громадян України і громадянина Німеччини за підозрою у викраденні картини Караваджо.

Українська сторона у всіх повідомленнях продовжує наполягати, що викрадена картина належить пензлеві самого Караваджо. За цією версією, це має бути авторська копія більш відомого оригіналу, який нині виставлений у Дубліні в Ірландії, або ж авторська версія тієї ж картини.

Водночас фахівці Берлінської картинної галереї, які частково реставрували цю картину після пошкоджень під час викрадення (її грубо вирізали з рами і згорнули в рулон) до такого стану, щоб її можна було транспортувати назад до України, говорять, що йдеться про копію відомої картини Караваджо роботи невідомого художника.

Вони уточнюють, що це не підробка, а результат звичної в ті часи практики художників-початківців копіювати для тренування відомі картини.

Німецькі фахівці зазначають, що українська копія сама по собі цінна і своєю якістю, і тим, що була зроблена невдовзі після створення оригіналу.
XS
SM
MD
LG