Доступність посилання

ТОП новини

Гуцульський театр Гната Хоткевича відзначає сторіччя


Виповнилося сто років, як наприкінці серпня на сцені Чорногірського двірка у Жаб’єму (тепер Верховина) виступив з постановкою «Верховинці» театральний гурток села Красноїлля, створений письменником Гнатом Хоткевичем.

Саме з цієї п’єси польського письменника Юліана Коженьовського, переробленої для самодіяльної сцени і перекладеної гуцульським діалектом, Гнат Хоткевич почав називати гурток Гуцульським самодіяльним театром.

В той час головну роль Антосія Ревізорчука грав Михайло Сінітович, тепер її виконує його правнук Роман.

До цього часу вистава «Верховинці» є в репертуарі театру, як і ще одна давня – «Гуцульський рік». Виконуються вони гуцульським діалектом.

За словами художнього керівника театру Володимира Сінітовича, який є внуком Михайла Сінітовича, в театрі грають нащадки й інших акторів: родини Дідушків, Шпитчуків, Жикаляків.

В репертуарі Гуцульського театру є і постановка «Дідо Иванчик» за твором самобутнього гуцульського письменника Петра Шекерика-Доникового, який свого часу теж грав у цьому театрі.

В Красноїллі діє народний музей Гуцульського театру Гната Хоткевича. Він розповідає про історію цього самобутнього самодіяльного колективу, який виступав не лише в Галичині, а й на Буковині, в Кракові, Москві.
XS
SM
MD
LG