Доступність посилання

ТОП новини

Молдавани відзначають день їхньої мови, але якої?


Представники правих сил святкують День румунської мови, Кишинів, 31 серпня 2010 року
Представники правих сил святкують День румунської мови, Кишинів, 31 серпня 2010 року

Прага – 31 серпня 1989 року парламент Молдавської Соціалістичної Радянської Республіки ухвалив закон про день національної мови. Цим законом тодішня Молдавія повернулася до латинського алфавіту і визнала румунську мову державною мовою країни. Після проголошення незалежності 27 серпня 1991 року цей день став державним святом, яке офіційно називалося День нашої мови – румунської. Після того, як комуністи програли вибори, статус цього дня помінявся. Прибрали слово «румунської» а також зафіксували цю зміну в конституції, де офіційною мовою країни названо молдовську.

«По обидва боки річки ми співаємо цією самою мовою...», – такою піснею вітало державне телебачення молдаван із «Днем нашої мови» – румунської.

Минулого року назва цього державного свята вкотре змінилася, свято «нашої мови» повернулося саме до румунської мови. Однак у конституції країни державна мова, національна мова, офіційна мова ще й далі називається молдовською.

У Молдові ті, хто обстоюють позиції «румунської мови» вважаються націоналістами, мовляв, вони завжди прагнули і прагнуть об'єднання Молдови з Румунією. Натомість ліві сили, комуністи та їхні союзники, завжди вважалися тими, хто обстоює і захищає молдовську ідентичність та молдовську незалежність.

Прем’єр-міністр Влад Філат
Для молдовського прем’єр-міністра Влада Філата все зрозуміло щодо мови. Те, що державне свято підносить одну мову, а конституція називає її по-іншому – це все лише технічні проблеми, вважає він. «Це дуже важливо, щоб ми усі відчули румунську мову, відчули те, що ми розмовляємо румунською мовою, і що в близькому майбутньому ми розв’яжемо цю технічну проблему назви мови в Конституції», – зауважує прем’єр-міністр.

Найвищий орден рідному синові, комуністичному «Бояну»


Боротьба навколо Дня мови – це перш за все політична боротьба. Пересічний молдаванин вважає себе молдаванином, а його мовою є румунська мова. Соціологічні опитування щодо того, ким себе вважають молдавани – молдаванами чи румунами – засвідчують що менше, ніж 10 відсотків вважають себе румунами.

Румунський поет Адріян Пеунеску
До «дня нашої мови» президент Молдови Міхай Ґімпу нагородив румунського поета Адріяна Пеунеску, який народився в Молдові, найвищою державною нагородою Молдови, Орденом Республіки. Пеунеску був придворним поетом румунського лідера Чаушеску й великим виспівувачем комуністичної слави та румунського націоналізму. Пеунеску так розчулився на церемонії нагородження, що аж розплакався.

За комуністичних часів у вісімдесятих роках Пеунеску організовував фольклорно-естрадні національні свята-видовища. Для багатьох у Молдові такі святкування були своєрідним дисидентством. Пеунеску для них був представником їхнього минулого, про яке їм у Молдові не можна було говорити. А це минуле було румунським.

Цей самий президент Ґімпу, який надав великому комуністичному поетові найвищий молдовський державний орден, хоче засудити комунізм у Молдові.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG