Доступність посилання

ТОП новини

Обама офіційно оголосив про завершення війни в Іраку


Президент США Барак Обама оголосив про завершення американської бойової місії в Іраку, яка тривала сім з половиною років.

У телезверненні з Овального кабінету Білого дому Обама заявив, що після багатьох років жертв американцям та іракцям «настав час перегорнути сторінку».

«Завдяки нашим військовим і цивільним особам, завдяки стійкості іракського народу, Ірак має можливість прийняти нову долю, хоча багато проблем ще залишаються невирішеними. Тому сьогодні я заявляю, що американська бойова місія в Іраку закінчилася. Операцію «Іракська Свобода» завершено, відтепер народ Іраку несе головну відповідальність за безпеку своєї країни», – сказав президент США.

Барак Обама закликав політичних лідерів Іраку вийти з глухого кута після березневих виборів і нарешті сформувати коаліційний уряд.

Президент США сказав, що скорочення присутності в Іраку дозволить спрямувати більше ресурсів на пожвавлення американської економіки і здобуття перемоги над талібами та «Аль-Каїдою» в Афганістані. Обама нагадав про плани США і НАТО щодо початку передачі функцій гарантування безпеки афганській владі наступного року.

Покласти край війні в Іраку Барак Обама обіцяв ще під час президентської виборчої кампанії 2008 року.

Попри завершення бойових дій, в Іраку залишаються майже 50 тисяч військовослужбовців, які допомагатимуть у підготовці іракських сил безпеки і реагуватимуть на можливі прояви нестабільності. Всі американські військові планують залишити Ірак до кінця 2011 року.
XS
SM
MD
LG