Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк: ринок нерухомості потерпає від шахраїв


Донецьк – До 80 % донецького ринку нерухомості на сьогодні перебуває в тіні. Таку неофіційну статистику днями оприлюднили донецькі ріелтори. За їхніми даними, місцевий ринок житла передовсім приховує нелегальні доходи місцевих чиновників і бізнесменів, шахраїв – тих нечисленних категорій громадян, які мають можливість купувати нерухомість. Як зробити цей ринок прозорішим?

Переважна більшість донецьких ріелторів працюють нелегально. Про це заявляють в Асоціації спеціалістів із нерухомості України. Попри здоровий глузд, цей ринок ніяк не регулюється вже 18 років. Відсутність контролю призвела до криміналізації сфери, розповів Радіо Свобода директор однієї з найбільших у Донецьку агенцій нерухомості Дмитро Пруденко.

«А ринок нерухомості, окрім того, що він найдорожчий (дорожчого, ніж нерухомість, у державі немає), найбільші шахрайські операції проходять саме в цій сфері. Ось такий парадокс. Виходить, що найризиковіший і найдорожчий вид бізнесу ніяк не регулювався», – говорить ріелтор.

На думку Пруденка, українські законодавці не реагують на зловживання в ріелторському бізнесі, тому що самим доводиться вкладати кудись «нечисті» кошти.

Такі звинувачення спростовують податківці. У податковій інспекції не пригадують випадків відмивання коштів саме через купівлю житла. Водночас тут розповідають про численні історії шахрайства у цій сфері. Працівник податкової міліції Іван Щербак розповів Радіо Свобода, що на Донеччині досі діє кілька угруповань, що торгують нелегально здобутими квартирами. Їхні справи гриміли кілька ще років тому, однак не всіх вдалося покарати.

«Ми ловили людей, які злочинним шляхом здобували квартири, відбирали їх у звичайних громадян. А потім перепродавали кілька разів, або на ці квартири брали кредити, обманювали банк, отримували свої гроші. Таких груп багато, вони є, вони працюють, але їхню діяльність важко задокументувати, це довгий процес», – розповідає пан Щербак.

Одне з угруповань відібрало в людей 12 квартир. Злочинці використовували стандартну схему: обирали сім’ю, члени якої ворогують між собою. Купували в когось з родичів його частку, а далі силою відбирали квартиру в людей. Шахраї діяли під прикриттям ріелторів, чиновників і міліції.

Під час кризи ріелтори не пішли в тінь, а призупинили діяльність

Декого з них посадили за грати, втім, плани шахраїв і нечесних ріелторів призупинила криза, каже віце-президент Асоціації спеціалістів з нерухомості України Сергій Злидень.

«У період кризи частина ріелторів не пішла в тінь, нічого не відбувалось. Просто частина псевдоріелторів перестала займатись цим. Вони припинили діяльність, оскільки на ринку не було активності. А сьогодні так просто квартиру не продаси. От ринок оживе – і знову увесь цей бур’ян вилізе», – прогнозує фахівець.

За словами пана Злидня, ніхто достеменно не знає, скільки ріелторів працює в Україні, бо офіційні дані значно відрізняються від реалій.
Значних збитків професійним ріелторам завдає нелегальний бізнес, каже спеціаліст. Ріелтори-нелегали збивають ціну на послуги агенцій і псують імідж спеціалістів із нерухомості.

Щоб відродити ринок, фахівці закликають владу створити загальнодержавні правила для ріелторського бізнесу, а також утворити орган, який би регулював цей ринок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG