Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» закликають Януковича реалізувати обіцянки


Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликає Президента Віктора Янукович реалізувати свої обіцянки щодо сприяння демократизації України, про що він говорив на зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Про це йдеться в повідомленні на сайті організації.

«Репортери без кордонів» сьогодні оприлюднили доповідь під назвою «Спокуса керувати» за результатами візиту керівництва організації в Україну в липні цього року. У звіті йдеться про значне збільшення порушень свободи слова з того часу, як Президентом України став Віктор Янукович.

Упродовж свого візиту генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жульяр і керівник відділу у справах Європи та країн колишнього СРСР Ельза Відаль провели зустрічі з журналістами центральних та регіональних ЗМІ, членами журналістських організацій із захисту свободи слова та депутатами від правлячої партії та опозиції. Організації повідомили про випадки, пов’язані з фізичними нападами на журналістів, прямим перешкоджанням їхній діяльності та цензурою, мовиться в повідомленні.

Як заявляють «Репортери без кордонів», ця тенденція підтвердилася зникненням харківського журналіста Василя Климентьєва і нещодавнім рішенням суду стосовно виділення частот телеканалам ТВі та 5 канал.

Правозахисники зазначають, що виділення частот на мовлення є ключовим питанням. 30 серпня Київський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення проти ТВі і 5 каналу, «задовольнивши позов телеканалів Валерія Хорошковського, який одночасно очолює СБУ і є членом Вищої ради юстиції».

«Цей вердикт став ударом по незалежності телебачення та Нацраді з питань телебачення і радіомовлення. «Репортери без кордонів» розглядають його як цензуру, спрямовану проти двох телеканалів, які найбільш критично ставляться до влади», – йдеться у заяві організації.

30 серпня, під час обговорення громадянських свобод в Україні з канцлером ФРН Анґелою Меркель, Янукович заявив, що він «найбільше зацікавлений» у тому, щоб процес демократизації України відбувався успішно. «Репортери без кордонів» сподіваються, що «ці обіцянки є реальними, і що буде докладено максимум зусиль для того, щоб пролити світло на зникнення Климентьєва, уникнути безкарності і перешкод, якими запам’яталось розслідування викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе».

«Репортери без кордонів» заявляють, що відкриті до діалогу з українськими політиками і скоро повернуться в Україну, щоб зустрітись з Януковичем на його запрошення.
XS
SM
MD
LG