Доступність посилання

ТОП новини

Магера: закон про місцеві вибори може бути оскаржений у КСУ


Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера не виключає, що деякі положення закону про місцеві вибори можуть бути оскаржені в Конституційному Суді.

«Я не виключаю того, що закон може бути предметом розгляду в Конституційному Суді, якщо не менше ніж 45 народних депутатів України звернуться з питань його неконституційності… Очікувати на 100% рішення Конституційного Суду про відповідність цього закону Конституції – я думаю, що про це навряд чи можна говорити. Є багато питань, які викликають сумніви», – заявив Магера в інтерв’ю агенції «Інтерфакс».

Зокрема, за його словами, це стосується обрання 50% складу районних і обласних рад за пропорційною системою.

«Наприклад, спосіб обрання районних і обласних рад має відповідати Конституції України. Відповідно до Конституції, районні та обласні ради – це не просто представницькі органи місцевого самоврядування, а це ті органи, які мають представляти спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст. Тому питання залишається відкритим – наскільки можуть депутати, обрані за одним-єдиним списком, бути представниками спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст окремо взятого, наприклад, регіону», – заявив заступник голови ЦВК.

Крім того, за його словами, в КСУ може бути оскаржене і положення про те, що кандидати на посаду міського голови не можуть висуватися шляхом самовисування.

Сьогодні Президент Віктор Янукович підписав зміни до закону про місцеві вибори, ухвалені в парламенті 30 серпня.
XS
SM
MD
LG