Доступність посилання

ТОП новини

Глава МЗС: «Інтереси України є повсюди у світі»


Костянтин Грищенко
Костянтин Грищенко

Київ – Посилити увагу до східних країн, вчити більше іноземних мов, пропагувати український ринок для інвесторів. Такі «дипломатично-економічні» завдання поставив нині міністр закордонних справ Костянтин Грищенко перед першокурсниками київського Інституту міжнародних відносин.

Виступи міністрів закордонних справ перед майбутніми колегами-дипломатами – традиція, започаткована ще першим керівником МЗС незалежної України Анатолієм Зленком.

Нинішній міністр Костянтин Грищенко закликав студентів-міжнародників захищати інтереси України. «Ми повинні усвідомлювати, що інтереси України є повсюди у світі. І треба їх відстоювати всюди, – зазначив він. – Саме тому, я дуже сподіваюсь, що серед вас будуть і ті, хто візьме на себе, як основний напрямок своєї кар’єри, де б ви не працювали, не тільки знання Європи й Америки, а й тих нових потужних гравців, від яких залежить майбутнє, там, де існують і будуть розширюватись наші реальні інтереси. Маю на увазі мусульманський світ, Китай, Японію».

Східний вектор України


Нагадавши, що Президент Янукович визначив курс української дипломатії на економізацію, керівник МЗС зауважив: «Ви приступаєте до навчання у той час, коли Україна починає новий етап свого розвитку. На тлі загальних внутрішньодержавних змін відбувається і серйозна трансформація засад зовнішньої політики України. Ми уже якісно змінили дух і, що головне, зміст наших відносин із Росією, зміцнили наше партнерство зі США, Європейським Союзом. Нині Президент вилітає уперше за всю історію незалежної України до Китаю».

За словами Костянтина Грищенка, цей візит має бути успішним: за його підсумками буде підписано низку угод на багатомільярдні китайські інвестиції в економіку України. Тому вивчення ринків Азії, арабського світу має бути у сфері уваги майбутніх дипломатів, додав міністр.

Не економікою єдиною…

Тим часом, деякі київські політологи висловлюються проти звуження палітри зовнішньої політики держави до її економізації.

Так, викладач Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв зауважує: «Міністерство закордонних справ не може бути управлінням Міністерства економіки. Вплив держави не вичерпується економікою: це і політичний вплив, і моральний вплив, і культурний вплив. Це військово-оборонні позиції держави, стратегічні позиції – це все треба враховувати».

При цьому, Ігор Лосєв погоджується із закликом міністра Грищенка до студентів – вчити іноземні мови, історію і традиції України та інших держав і робити Україну популярною, цікавою для міжнародної спільноти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG