Доступність посилання

ТОП новини

У США починаються ізраїльсько-палестинські мирні переговори


Ізраїльський і палестинський лідери заявили про підтримку досягнення мирної угоди на переговорах у Вашингтоні. Прямий діалог між Біньяміном Нетаньягу та Махмудом Аббасом став можливим завдяки багатомісячним посередницьким зусиллям США.

Виступаючи в Білому домі після переговорів з президентом США Бараком Обамою, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу звернувся до лідера Палестинської національної адміністрації Махмуда Аббаса і назвав його «партнером з миру».

Нетаньягу сказав, що час для досягнення міцного миру між ізраїльтянами та палестинцями настав, і додав, що будь-яка майбутня угода має містити потужні заходи для гарантування безпеки, чого вимагає Ізраїль.

Аббас відзначив, що мирну угоду може бути укладено протягом року, і закликав Ізраїль заморозити розвиток єврейських поселень на Західному березі Йордану.

Президент США Барак Обама закликав обидві сторони використати шанс для досягнення миру, що включатиме створення палестинської держави.

«Важка робота тільки розпочинається. Як успіхи, так і невдачі неминучі. Та ми знаємо головне: якщо ми не намагатимемося щось зробити, то провал гарантований. Якщо обидві сторони не здійснюватимуть ці переговори серйозно, то довгостроковий конфлікт отримають у спадок наступні покоління. Цього ми просто не можемо дозволити», – сказав президент США Барак Обама.

Перші за останні 20 місяців прямі ізраїльсько-палестинські переговори мають розпочатися в Держдепартаменті США сьогодні о 17-й годині за київським часом.

Їхній початок затьмарює вбивство бойовиками радикального палестинського руху «Хамас» чотирьох ізраїльтян на Західному березі Йордану на початку цього тижня. У цьому ж районі вчора поранили ще двох ізраїльтян.
XS
SM
MD
LG