Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії їде до Азербайджану в напружений час


Президент Росії Дмитро Медведєв
Президент Росії Дмитро Медведєв

Прага – Президент Росії Дмитро Медведєв починає сьогодні візит до Азербайджану. Візит відбудеться в час нової напруженості навколо Нагірного Карабаху. На думку оглядачів, ця поїздка свідчить про прагнення Москви відновити свій вплив на стратегічно важливому Південному Кавказі.

Серед планів російського президента в Баку, про які говорять більш-менш офіційно, такі питання, як угоди про кордон чи про водні ресурси. Також у перебігу візиту російський «Газпром» та азербайджанська державна нафтогазова компанія мають підписати домовленість про збільшення закупок Росією природного газу з Азербайджану.

Неофіційно ж говорять, що однією з головних тем переговорів президентів двох країн, що мають відбутися завтра, насправді стане проблема Нагірного Карабаху – сепаратистського регіону Азербайджану, котрий вірменське населення проголосило «незалежною республікою». За цей регіон Азербайджан і Вірменія воювали шість років, і закінчилася війна 1994 року лише перемир’ям.

Тим часом напруженість на фактичному кордоні Нагірного Карабаху з рештою Азербайджану тримається досі. Ба більше, останнім часом вона зростає.

«Вчасні» сутички

Щойно три дні тому, якраз напередодні візиту Дмитра Медведєва, на цьому кордоні сталася сутичка, в якій, за повідомленнями, загинули по кілька військових із обох сторін. Така ж сутичка сталася в червні – тоді це було якраз через кілька днів після того, як Медведєв влаштував у Росії мирні переговори президентів Азербайджану й Вірменії.

І багато хто каже, що це були не випадкові збіги. А відомий азербайджанський політолог, колишній радник президента Азербайджану з зовнішньої політики Вафа Ґулузада прямо звинувачує Росію.

«Я думаю, що всі порушення перемир’я були замовлені російським Міністерством оборони. Це вони влаштовують усі сутички на лінії перемир’я. Можливо, це зробили, щоб перед візитом Медведєва до Азербайджану вчинити політичний тиск чи військовий тиск на азербайджанську сторону, щоб вона стала гнучкішою. Можливо, це натяк», – каже азербайджанський аналітик.

Лише два тижні тому президент Росії побував із візитом у Вірменії, де підписав угоду, яка значно продовжила терміни російської військової присутності в цій країні і надала їй певні гарантії безпеки з боку Москви. Це викликало занепокоєння в Азербайджані.

Боротьба за курс Азербайджану

Іншою темою візиту Медведєва є газова. Москва хоче купувати в Баку більше природного газу, забезпечуючи собі монопольну роль на його транспортування до Європи. Росія намагається зробити все, щоб зірвати підтриманий Європейським Союзом проект газопроводу «Набукко», який мав би постачати до Європи газ із Каспійського басейну, зокрема, з Азербайджану, оминаючи саму Росію.

Керівник аналітичного центру «Атлас» у Баку Ельхан Шагіноглу тим часом каже, що його країна мала б замислитися, чи далі дотримуватися багато в чому проросійського курсу.

«Азербайджан не підтримав проект «Набукко» через Росію. Азербайджан ніколи відкрито не висловлював бажання вступати до НАТО через Росію. Урядовці завжди кажуть, що країна не прагне ні до Євросоюзу, ні до НАТО. Думаю, таку політику пора змінити. Бо, коли Росія відверто підтримує Вірменію військово і політично, ми маємо ще раз подумати про наш вибір», – каже він.

А тим часом інші азербайджанські оглядачі звертають увагу, що сам час візиту російського керівника призначений неспроста. Політолог із Баку Расім Мусабайов нагадує Радіо Свобода, яким чином цей час змінили: візит Дмитра Медведєва спершу мав відбутися наприкінці вересня, а тепер він буде якраз напередодні візиту президента Азербайджану до Сполучених Штатів Америки, що має пройти наступними днями.

«Тож візит президента Росії діє на випередження, щоб утримати Азербайджан від тісніших геополітичних відносин із Заходом. Росія намагатиметься переконати Азербайджан обіцянками чи вирішенням якихсь проблем. Але я думаю, що під її виключний вплив ми не потрапимо», – каже азербайджанський політолог.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG