Доступність посилання

ТОП новини

Відтепер безпеку Вірменії гарантуватиме Росія


Президент Росії Дмитро Медведєв (л) і президент Вірменії Серж Сарґcян під час офіційної зустрічі в Єревані
Президент Росії Дмитро Медведєв (л) і президент Вірменії Серж Сарґcян під час офіційної зустрічі в Єревані

Прага – Москва і Єреван підписали у п’ятницю новий оборонний договір, згідно з яким російські війська залишаться у Вірменії до 2044 року. Новий договір не лише продовжив термін перебування російських військ із «первісних» 25 до 49 років, а й розширює місію цих військ щодо захисту безпеки Вірменії.

Російські війська мали покинути військову базу в місті Ґюмрі неподалік кордону з Туреччиною 2020 року. Новопідписаний договір залишає їх там до 2044 року, а також зобов'язує Росію надати Єреванові сучасне озброєння, «спеціальну» військову техніку, і разом із вірменськими збройними силами «захищати вірменську безпеку».

Президент Вірменії Серж Сарґcян привітав цю нову домовленість, яка, за його словами, розширить сферу географічних та стратегічних відповідальностей Росії.

Новий договір цементує російську присутність у Вірменії, яка і без цього є вагомою. На Південному Кавказі, де Азербайджан і Грузія крокують власними незалежними шляхами, Вірменія залишається надійним партнером Росії.

Вірменські урядовці пов'язують необхідність російської посиленої присутності з невирішеною проблемою Нагірного Карабаху, сепаратистського регіону Азербайджану, населення якого становлять місцеві вірмени. Внаслідок шестилітньої війни постала самозвана незалежна країна, яка де-юре залишається частиною Азербайджану, а решта світу зараховує Нагірний Карабах до так званих «заморожених конфліктів».

Використовуючи свої нафтові мільйони, Азербайджан розбудував величезну військову потугу, і не один раз із боку Баку лунали натяки, що проблему Нагірного Карабаху Азербайджан вирішить силою. Вірменська влада стверджує, що новий договір до цього ніколи не допустить, а Росія обіцяє бути миротворцем в цьому регіоні.

Російський президент Дмитро Медведєв заявив: «Завданням Російської Федерації як найбільшої держави, що розташована в цьому регіоні, найміцнішої держави в економічному вимірі та в оборонних можливостях, можливостях щодо забезпечення безпеки, – є підтримка миру та правопорядку».

Баку закликає Москву не використовувати військову базу проти Азербайджану

Російська військова база в Ґюмрі нараховує 5 тисяч військовослужбовців, там розташовані військові літаки МіГ-29 та установки протиповітряної оборони С-300. Із нового договору важко прогнозувати, якими будуть ці сучасні озброєння і «спеціальна» військова техніка, яку Російська Федерація має надати Вірменії.

Росія у свою чергу намагається не роздмухувати значення нового договору. Виступаючи по вірменському телебаченню два дні тому, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запевняв, що нічого не зміниться у функціонуванні військової бази в Ґюмрі.

Тим часом представник Міністерства закордонних справ Азербайджану закликав Москву дотримуватися попередніх домовленостей і не використовувати військову базу в Ґюмрі проти Азербайджану.

Експерти констатують, що посилена російська військова присутність в регіоні є попередженням для сусідів Ірану та Туреччини, адже Ґюмрі – друге найбільше вірменське місто, розташоване за 20 кілометрів від турецького кордону.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG