Доступність посилання

ТОП новини

Про що повинен пам’ятати Янукович, прагнучи повернути собі повноваження Кучми? (Огляд преси)


Київ – Зважаючи на повну розгубленість опозиції, Віктор Янукович може вже за три місяці повернути Конституцію 1996 року. Однак, як зауважує в газеті «День» політолог Віктор Небоженко, якщо Янукович повертає собі повноваження Кучми, то він повинен пам’ятати, що сталося 2002 року. Йдеться про смерть Гонгадзе і касетний скандал. Тобто, еліта відразу ж почне шукати потенціал для боротьби з тоталітарною владою. Це перше. Друге, з «необмеженими» повноваженнями президента непотрібний буде парламент. А депутатам це неприємно. І можуть виникнути тертя. Повне інтерв’ю з політологом «День» пропонує під заголовком «Передчуття спалаху».

Найболючіше для армії питання – переозброєння. Без цього, як стверджує оглядач газети «Голос України», безглуздо навіть говорити про професійну армію. Дорогий контрактник зі старою рушницею нічого не значить у плані обороноздатності. Говорити про доцільність реформ, зміну штату, нові концепції без оновлення арсеналів озброєнь не має сенсу. Водночас, як констатує далі видання, упродовж усього часу незалежності у Збройні Сили України фактично не потрапив жодний новий зразок зброї, що стратегічно зміцнив би військові сили країни. І реалізація проектів, що мають оборонне стратегічне значення, зараз припинена. Заголовок матеріалу «Оборонка може й військовий арсенал поповнити, і економіку витягнути. Якщо грошей дадуть».

Попри запевнення влади, ажiотаж на продовольчих ринках не вщухає: чутки про неврожай зернових, гречки, картоплi, цибулi поширюють серед українців панічні настрої й вони масово скуповують цю продукцiю на радiсть рiзного штибу перекупників і спекулянтів. Журналiсти «Урядового кур’єра» перевiрили, наскiльки продовольчоцiновий ажiотаж вiдповiдає реалiям. Їхні висновки урядова газета пропонує у матеріалі «Нехай буде гречка…».

«Тільки-но чиновник заговорив про запровадження квот на продаж сільгосппродукції, його зразу ж потрібно виганяти з роботи, бо він порушує закон», – про це кореспондентові «Ізвєстій» в Україні» заявив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. Продукція, вироблена аграріями, державі не належить. І ніхто не має права втручатися у її продаж. У ринкових умовах угоди купівлі-продажу мають більшу ціну, аніж будь-який закон, указ президента або постанова уряду, наголошує експерт. Крім того, квоти і обмеження наносять збитки абсолютно усім: і аграріям, і трейдерам, і репутації країни.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG