Доступність посилання

ТОП новини

Сверстюк: декларація регіонала Колесніченка є пострадянським рецидивом


Декларація «Про гідність, свободу і права людини», проект якої зареєстрував у Верховній Раді України заступник голови парламентської фракції Партії Регіонів Вадим Колесніченко, є «звичайним постсовєцьким рецидивом». Про це в ефірі Радіо Свобода заявив колишній політв’язень, філософ Євген Сверстюк.

«Коли змінювався курс партії, то тоді затверджували моральний кодекс будівників комунізму і думали таким чином залатати ті чорні і великі діри, які утворилися в суспільстві. Ця законотворчість є потребою людини, яка відчуває, що не діє Конституція, не діють закони… Це чисто совєцький спосіб формального, бюрократичного реагування», – заявив Сверстюк.

За його словами, намір вилучити з основ законодавства універсальні права людини і замінити їх на «якісь українські чи то інші цінності духовного світу» повністю відповідає тоталітарній ідеології.

Регіонал Вадим Колесніченко зареєстрував у парламенті проект декларації «Про гідність, свободу і права людини» наприкінці серпня. У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що декларація має втілити «Основи вчення Руської Православної Церкви про достоїнство, свободу і права людини», розроблену робочою групою під керівництвом на той час митрополита Смоленського та Калінінградського, а зараз патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Цей документ був ухвалений на Архієрейському соборі Руської православної церкви у Москві 2008 року і представлений в українському перекладі Українською православною церквою (Московського патріархату) 2009-го в Києво-Печерській Лаврі.

У проекті деклараціє, зокрема, є такі пункти: «права людини не можуть бути підставою для того, щоб змушувати порушувати заповіді Божі. Неприпустимими є спроби підпорядкувати погляди віруючих на людину, сім’ю, громадське життя і церковну практику безрелігійному розумінню прав людини»; «права людини не можуть бути вищими за цінності духовного світу».
XS
SM
MD
LG