Доступність посилання

ТОП новини

Римо-католицький храм у Дніпропетровську знову під арештом


На будівлю римо-католицького костелу святого Йосипа у Дніпропетровську знову наклали арешт. Про це заявив староста громади римо-католиків Дніпропетровська Валерій Гмирко.

За його словами, рік тому будівлю храму, на яку претендувала американська фірма Dugsbery, рішенням суду остаточно повернули громаді вірян, однак наразі римо-католики Дніпропетровська дізналися, що на будівлю храму наклав арешт Господарський суд Луганської області за позовом американської компанії.

«Цю інформацію нам повідомили в Бюро технічної інвентаризації, коли ми хотіли там зареєструвати храм святого Йосипа, що перебуває в нашій власності, згідно з рішенням суду. Ми маємо можливості, маємо всю проектну документацію, але не можемо розпочати відновлювальні роботи через накладений арешт», – повідомив староста парафії.

Валерій Гмирко також зауважив, що останнім часом стан храму все більше турбує не лише католиків Дніпропетровська й України, а також і представників інших країн. Так, нещодавно був запит від одного з депутатів Європарламенту до настоятеля храму про стан виконання судового рішення про передачу храму релігійній громаді.

«Ми робимо все можливе для захисту храму і фресок, але не можемо проводити повноцінний ремонт без отримання документації в БТІ. Вже четвертий рік дах храму повністю зруйнований. Ситуація погіршується з кожним днем», – зазначив староста.

Католицький костел у Дніпропетровську був побудований у 1887–90 роках на кошти вірян. Костел приватизували 1998 року.

Фактичним власником споруди була фірма, зареєстрована у США. Її пов’язували з українським екс-прем’єром Павлом Лазаренком.

2009 року Вищий господарський суд України повернув будівлю вірянам.
XS
SM
MD
LG