Доступність посилання

ТОП новини

Польські політики: прокуратура має активніше розслідувати справу таємних в’язниць ЦРУ


Польська прокуратура повинна енергійніше розслідувати справу таємних в’язниць ЦРУ, що начебто функціонували в Польщі в 2002-2005 роках. Такими заявами польські політики відреагували на повідомлення агентства Associated Press про те, що підозрюваних у тероризмі піддавали жорстоким тортурам на території Польщі, інформує кореспондент Радіо Свобода.

Водночас політики з правлячої в Польщі коаліції та з опозиції з недовірою поставилися до інформації американського прес-агентства, що посилається на рапорт генерального інспектора ЦРУ та анонімні джерела інформації.

Марек Бєрнацький, екс-міністр внутрішніх справ заявляє, що потрібно дуже обережно підходити до всіляких інформацій на тему в’язниць, а тим більше тортур на території Польщі. За словами цього політика з правлячої партії «Громадянська Платформа», справу вивчатиме польська прокуратура та парламентські комісії. Він переконаний, що треба зачекати на висновки польських прокурорів. «Я під час своєї каденції члена парламентської комісії у справах спецслужб не зіткнувся з інформацією, що діяльність такого типу мала місце в Польщі», – заявив Бєрнацький.

У те, що хтось із представників польської влади міг знати про катування на території Польщі не вірить Януш Земке, екс віце-міністр національної оборони. Земке, політик з опозиційного «Союзу лівих демократів» твердить, що «нема жодної інформації, що такого типу події мали місце в Польщі». Проте, оскільки сигналів є дедалі більше, вважає Земке, польська прокуратура повинна енергійніше розслідувати справу, «не зважаючи на жодні обставини».

Інформація про існування засекречених в’язниць ЦРУ на території кількох центральноєвропейських країн вперше з’явилася у світових медіа в 2005 році. Зокрема йшлося про те, начебто впродовж 2002-2005 років підозрюваних у тероризмі членів «Аль-Каїди» транспортували до північної Польщі, де їх допитували. Існування таємних в’язниць ЦРУ на території Польщі, Литви та Румунії підтвердила слідча комісія Парламентської асамблеї Ради Європи.

Проте офіційна Варшава ніколи не визнала факту існування таких в’язниць. Польська прокуратура справу ймовірних в’язниць ЦРУ на території Польщі розслідує вже третій рік.
XS
SM
MD
LG