Доступність посилання

ТОП новини

Нова влада повинна зберегти поступ у розвитку демократії – Бернс


Київ – Втілювати обіцяне у життя просить українську владу заступник держсекретаря США Вільям Бернс. Про це він заявив на зустрічі з журналістами у Києві. Вільям Бернс наголосив, що Україна здійснила значний поступ у розвитку демократії за останні роки, проте для нової влади важливо зберегти ці здобутки.

До Києва заступник держсекретаря Сполучених Штатів Вільям Бернс прилетів із Москви. Там російська та американська сторони традиційно обговорили питання двосторонньої співпраці, зокрема перспективи ратифікації нового договору про стратегічні наступальні озброєння.

В Україні Вільям Бернс провів низку зустрічей: із Президентом, Прем’єр-міністром, громадськими активістами.
Із главою держави та керівником уряду мова йшла про поглиблення стратегічної співпраці.

«Ми говорили про те, наскільки важливе значення надає США поглибленій економічній співпраці з Україною, залученню інвестицій та заохоченню тих реформ, які якраз і сприяють отриманню зовнішніх надходжень. Прикладом позитивного сигналу для інвесторів є ухвалення нового Податкового кодексу», – зазначив Вільям Бернс.

Заступник держсекретаря наголосив на тому, що США вітають рішення України відмовитися від високозбагачувального урану.

«Водночас ми налаштовані на тісну співпрацю з Україною задля модернізації дослідницької роботи з використання низькозбагачувального урану. Ми бачимо це як пропозицію, від якої виграють усі сторони», – додав він.

Корупцію не побороти без вільної преси

Вільям Бернс також запевнив журналістів, що США стурбовані випадками порушення свободи слова в Україні. Однак, за його словами, Президент Віктор Янукович запевнив, що залишається відданим захисту свободи слова та прав людини.

«Ми й надалі будемо нагадувати українській владі про те, що заяви повинні перетворюватися в реальні дії. Я не хочу, щоб ви сприймали це так, ніби Сполучені Штати читають Україні лекції. Це лише захист тих інтересів, користь від дотримання яких прекрасно розуміють усі українці. Наприклад, влада говорить про боротьбу з корупцією. А як можна з нею боротися , якщо немає вільної преси?» – наголосив Вільям Бернс.

10 вересня Вільям Бернс завершує свій візит до України. У розмові з журналістами він сказав, що від’їжджає зі ще більшою впевненістю у важливості стратегічного партнерства між Україною та США.

На початку липня з візитом в Україні побувала держсекретар США Гілларі Клінтон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG