Доступність посилання

ТОП новини

Картину Караваджо реставрують після експертиз і слідчих дій


Національний науково-дослідний реставраційний центр реставруватиме повернену після викрадення до України картину, приписувану відомому італійському художникові, коли буде здійснено всі слідчі дії, повідомив у середу міністр культури і туризму Михайло Кулиняк.

А генеральний директор реставраційного центру Світлана Стрельникова додала, що потрібно буде також багато експертиз полотна, так що не відомо, коли зможе початися реставрація – чи через кілька місяців, а чи й через рік.

Експертизи мають встановити, чи повернене полотно дійсно є тим, яке було викрадене наприкінці липня 2008 року з Музею західного і східного мистецтва в Одесі і знайдене наприкінці червня цього року в Німеччині.

Це полотно, яке викрадачі фактично вирвали з рами, а потім зберігали в неналежних умовах, нині перебуває в дуже поганому стані, додала Стрельникова.

Ідеться про картину, відому як «Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди», одеський примірник якої в Україні приписують італійському художникові кінця XVI – початку XVII століть Мікеланджело Мерізі, більше відомому як Караваджо.

Українські фахівці заявляють, що це авторська копія більш відомого оригіналу, який нині виставлений у Дубліні в Ірландії, або ж авторська версія тієї ж картини.

В Україні стверджують, що автентичність цієї картини як саме твору Караваджо довели ще в 1950 році московські мистецтвознавці і підтвердили італійські та англійські експерти. Відтак вважали, що це був єдиний оригінал Караваджо в Україні, вартість якого українські експерти оцінювали в 100 мільйонів доларів.

Тим часом на Заході нині говорять, що це лише копія картини Караваджо роботи невідомого художника.

Зокрема, у Національній галереї Ірландії в Дубліні, де виставлений оригінал картини, німецькому агентству dpa раніше підтвердили, що картина з Одеси – це копія і що йдеться не про підробку, а про звичну в ті часи практику, коли художники-новачки для тренування робили копії видатних картин.

Агентство також наводило слова берлінського фахівця з творчості Караваджо Роберто Контіні, що вартість цієї копії – від 200 до 500 тисяч євро, а не десятки мільйонів, як про це заявляли в Україні. Він назвав її доброю копією, яка, однак, і близько не зрівняється з самим шедевром.

І фахівці Берлінської картинної галереї, які частково реставрували цю картину після пошкоджень під час викрадення, так само говорять, що йдеться про копію відомої картини Караваджо роботи невідомого художника.

Німецькі фахівці зазначають, що українська копія сама по собі цінна і своєю якістю, і тим, що була зроблена невдовзі після створення оригіналу.
XS
SM
MD
LG