Доступність посилання

ТОП новини

Навколо планів спалювати Коран у США триває невизначеність


Пастор невеликої християнської громади зі штату Флорида у США, який раніше в четвер заявляв, що скасовує свій план спалити в суботу примірники Корану на роковини терактів 11 вересня 2001 року, тепер каже, що ці плани лише відкладені і що він іще може передумати.

Як сказав голова церкви з назвою Dove World Outreach Center Террі Джонз пізніше в четвер за місцевим часом, людина, з якою він домовлявся, що планований за кілька кварталів від місця тих терактів у Нью-Йорку суперечливий ісламський центр буде перенесено далі, «вочевидь, збрехала» про це.

Раніше Террі Джонз оголосив, що скасовує свої плани спалювати Коран, виступаючи біч-о-біч із імамом (керівником) мусульманської громади штату Флорида Мугаммадом Мусрі.

Як сказав тоді християнський проповідник, він пішов на цей крок, бо досягнено домовленості, що імам у Нью-Йорку перенесе будівництво ісламського центру далі від місця терактів 2001 року.

Натоміть Мугаммад Мусрі уточнив в інтерв’ю агентству «Асошієйтед Прес», що він домовився з Террі Джонзом лише про те, що той у суботу сам вирушить до Нью-Йорка домовлятися з тамтешнім імамом.

А телеканалові «Сі-Ен-Ен» Мугаммад Мусрі сказав, що говорив тільки з дружиною імама у Нью-Йорку і лише сподівається на його згоду перенести ісламський центр.

Сам імам Нью-Йорка Фейсал Абдул-Рауф тим часом оприлюднив заяву, в якій висловив задоволення заявою Террі Джонза, що Коран не спалюватимуть, але наголосив, що не розмовляв ні з Джонзом, ні з Мусрі і здивований заявою, нібито він погоджувався перенести ісламський центр. За його словами, він не піде на жодний «бартер» у цьому питанні.

Напередодні, в середу, Фейсал Абдул-Рауф в інтерв’ю телеканалові «Сі-Ен-Ен» заявляв, що не відступить від планів будувати ісламський центр біля місця терактів у Нью-Йорку, бо такий відступ, за його словами, зіграв би на руку радикальним ісламістам, які планують напади на США.

Широко оприлюднені раніше плани Террі Джонза спалити примірники Корану викликали хвилю критики і попереджень, що американські військові й цивільні можуть опинитися під загрозою скрізь, де є ісламські екстремісти, якщо ця акція відбудеться.

Серед іншого, президент Барак Обама заявив у телевиступі раніше в четвер, що ці плани в разі здійснення стануть подарунком для терористичної мережі «Аль-Каїда», яка зможе привернути на свій бік нових членів, і збільшать кількість охочих підірвати себе в американських чи європейських містах.

А міністр оборони США Роберт Ґейтс особисто телефонував Террі Джонзові в четвер, намагаючись переконати його відмовитися від своєї акції.

Влада у США не має юридичних підстав заборонити спалення Корану, бо це стало б обмеженням свободи висловлювання, яке конституційно заборонене.
XS
SM
MD
LG