Доступність посилання

ТОП новини

Янукович має перевірити законність затримання Забілого – правозахисники


Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група закликають Президента Віктора Януковича перевірити законність дій співробітників Служби безпеки України під час затримання директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «В’язниця на Лонцького» (Львів) Руслана Забілого. Про це йдеться у зверненні до Януковича, генерального прокурора Олександра Медведька й голови СБУ Валерія Хорошковського.

Правозахисники заявляють, що стурбовані «відвертим нехтуванням кримінально-процесуальним законодавством працівниками СБУ, дії яких швидше нагадують діяльність КДБ у радянські часи».

«УГСПЛ та ХПГ вважають, що подальше полювання на істориків, вилучення історичних документів та продовження зберігання грифу «таємно» на значній їхній частині, є кроком до тоталітарного майбутнього, де твориться штучна історія, що не базується на реальних фактах і історичних подіях. Не можна допустити, щоб питання якою є історія нашої країни вирішувала спецслужба та політики, а не історики та дослідники», – мовиться в зверненні.

8 вересня СБУ затримувала Забілого на 14 годин. У нього вилучили ноутбук і два жорстких диски з інформацією.

Вчора Служба безпеки повідомила, що порушила стосовно Забілого кримінальну справу за фактом підготовки до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю. Того ж дня Забілий заявив, що Служба безпеки затримала його за роботу із розсекреченими документами і намагається залякати.
XS
SM
MD
LG