Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція: закон про мови можуть розглянути наступного пленарного тижня


У фракції «БЮТ-Батьківщина» прогнозують, що Партія регіонів вже наступного пленарного тижня спробує провести через парламент закон про мови.

«Я думаю, що вже наступного пленарного тижня, тобто через тиждень, буде його розгляд. Можливо, це буде наступного четверга сесійного тижня (23 вересня», – заявив бютівець Андрій Шкіль.

При цьому він наголосив: «складається враження, що нинішня коаліція ставить перед собою мету зруйнувати Українську державу».

«Вони прагнуть через закон про мови зруйнувати основи української державності... оскільки у нас складається враження, що мову як один зі скріплювальних чинників державності намагається знищити Партія регіонів… Я розумію, що декому з нинішніх керівників важко вивчити українську мову, але це не може бути підставою для руйнування української мови взагалі», – заявив депутат.

Коментуючи норми законопроекту, Шкіль зауважив, що запропоновані в законопроекті визначення «регіональні мови» та «мовні групи» є неконституційними і протизаконними.

За словами Шкіля, протизаконною також є пропозиція надати регіональним мовам статус офіційних на певних територіях. «Я упевнений, що це питання вкинуте до Верховної Ради для того, щоб розколоти Верховну Раду зокрема», – сказав депутат.

Троє депутатів пропонують закріпити за українською мовою статус державної, а російській надати вільне функціонування практично у всіх сферах діяльності. Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту закону «Про мови в Україні», зареєстрованому на сайті Верховної Ради 7 вересня. Ініціатори документа – лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, лідер фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко та член фракції блоку Литвина Сергій Гриневецький.

Цей законопроект визначає, що кожен громадянин України має право «вільно користуватися будь-якою мовою, вивчати та підтримувати будь-яку мову, вважати себе належним до однієї чи більше мовних груп».
XS
SM
MD
LG