Доступність посилання

ТОП новини

Голосування на референдумі в Туреччині закінчилося


У Туреччині в неділю пройшов референдум про внесення змін до Конституції країни. На перші попередні результати очікують пізніше в неділю.

За словами уряду, який запропонував ці зміни, йдеться про створення сучасної демократії і подолання спадщини військових диктатур і порушень прав людини.

Опозиційні ж партії, а також військові, зі свого боку, заявляють, що прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган та його владна Партія справедливості і розвитку, яка веде своє походження з ісламістських кіл, цими змінами намагається далі зміцнити свої позиції при владі і звернути країну зі світського курсу в бік ісламізму.

Європейський Союз, до якого прагне вступити Туреччина, підтримує одну з проголошених цілей конституційних змін – реорганізувати судову гілку влади.

Президент Туреччини Абдуллах Ґюль, один із засновників Партії справедливості і розвитку, обраний на голову держави як її кандидат, проголосувавши в столиці Анкарі, заявив, що до будь-якого результату референдуму треба буде ставитися з однаковою повагою і зваженістю.

Реджеп Тайїп Ердоган, проголосувавши в найбільшому місті Стамбулі, заявив, що референдум є важливим кроком для демократії в Туреччині.

На референдум винесені відразу 26 поправок до Конституції. Головні з них мають на меті реформувати юридичну гілку влади і зменшити вплив військових, які традиційно відіграють у Туреччині самопроголошену роль гарантів світського курсу розвитку держави.

За попередніми опитуваннями, різниця між голосами «за» і «проти» може бути дуже близька. Одні опитування прогнозували перемогу з незначною перевагою прихильникам змін, інші супротивникам.
XS
SM
MD
LG