Доступність посилання

ТОП новини

До Києва прибуває президент Казахстану


Нурсултан Назарбаєв у Києві, 14 вересня 2010 року
Нурсултан Назарбаєв у Києві, 14 вересня 2010 року

Київ – Із офіційним візитом до України прибуває президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Очікують, що за два дні візиту українська та казахстанська сторони підпишуть низку угод, зокрема у сфері освіти, науки та космічної галузі. Водночас деякі політологи наголошують, що ключовим у переговорах буде питання відновлення транзиту територією України казахстанської нафти.

На думку Надзвичайного і Повноважного посла України у Казахстані Олега Дьоміна, візит Нурсултана Назарбаєва до України – ознака налагодження українсько-казахстанських відносин. В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що останні роки співпраці між країнами були не дуже вдалими.

«Ніхто не використовував ті можливості, які можна було використати. Це стосується не лише економічної співпраці, а й співробітництва з наукових пошуків, зокрема у космічній галузі, а також обміну освітянським досвідом», – додає посол.

За словами Олега Дьоміна, під час дводенного візиту українська та казахстанська сторони планують зосередити значну увагу на розвитку наукової та освітянської співпраці. Загалом до підписання готується понад десять угод. «Угоди мають досить конкретний характер. Загалом наша співпраця може отримати серйозний поштовх, і якраз цьому і присвячено візит президента Назарбаєва до України», – підкреслює він.

Янукович і Назарбаєв домовлятимуться для себе?

Утім, провідною темою, на думку деяких експертів-політологів, стане угода про відновлення транзиту казахстанської нафти територією України. Напередодні перший віце-прем’єр Андрій Клюєв заявив, що відповідну угоду українська й казахстанська сторони вже підписали, нині обговорюються деталі.

Експерт із енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко впевнений, що українська нафтотранспортна система виграє від цієї угоди. Щонайменше тому, що збільшаться обсяги прокачки нафти територією України, а відповідно – й надходження до держбюджету.

«Але потрібно домовитися не тільки про обсяги прокачки, але й про тарифи. При цьому Україна має пам’ятати, що окрім українського маршруту, є й інші, як-то Білоруссю чи країнами Прибалтики, тому варто виявити гнучкість», – зазначає Володимир Омельченко.

Водночас директор Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць до візиту Назарбаєва ставиться критично.

Він припускає, що і казахстанська, й українська сторони домовлятимуться не стільки в інтересах держав, скільки в інтересах конкретних бізнес-кіл. «Ключовим стане пошук пошук тих моментів співпраці, які принесуть найбільші дивіденди і Києву, й Астані. Причому не стільки країнам, скільки режимам», – каже він.

Окрім офіційної зустрічі керівників держав, у рамках візиту делегації Казахстану у Києві відбудеться, зокрема, українсько-казахстанський бізнес-форум, а також зустріч Віктора Януковича та Нурсултана Назарбаєва з представниками українського та казахстанського бізнесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG