Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську презентовано Фундацію Олекси Гірника


«У час, коли влада знищує все українське в Україні, головним завданням Фундації імені Олекси Гірника є захист нашої історії, захист українства», – заявив на презентації Фундації в Івано-Франківську її голова, син Олекси Гірника, народний депутат Верховної Ради V і VI скликань Євген Гірник.

Представлення Фундації та її осередку на Прикарпатті проходило в народному домі «Просвіта» за участю народних депутатів Зіновія Шкутяка, Андрія Парубія, депутата Верховної Ради першого демократичного скликання Степана Волковецького.

Наголошувалось, що завданнями організації будуть «захист, пропаганда і створення національних цінностей в духовній, культурній, освітній, спортивній сферах діяльності», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Євген Гірник наголосив, що проект позапартійний: «це не стільки політика, як обов’язок кожного українця – захищати Україну».

Нова громадська організація зареєстрована порівняно недавно, хоча робота проводилася і раніше, діяв благодійний фонд Олекси Гірника. Офіс її міститься в Києві,

Зокрема, встановлено пам’ятний знак на Тарасовій горі, присвячений подвигові Олекси Гірника, організовувалися поїздки до Канева до Шевченківських днів, заснована премія Олекси Гірника, а на Прикарпатті проводяться турніри його пам’яті з волейболу та шахів.

На найближчий час Фундація спільно з місцевими радами планує реалізовувати програму «Проща до Шевченка», у Богородчанах створити краєзнавчий музей імені Олекси Гірника, перевидати художньо-біографічну повість Михайла Іщенка «Спалився за Україну».

Олекса Гірник, родом із Богородчан Івано-Франківської області, 32 роки тому поїхав до Канева, де актом самоспалення виявив свій протест проти тодішнього радянського режиму.
XS
SM
MD
LG